"Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ: Από τη στρατηγική συμμαχία στη οριστική ρήξη?" - Ευμοιρίδου, Ελένη - Ματθαίος (2015)
Από την ίδρυση του το Ισραήλ, περικυκλωμένο από άραβες, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τον απομονωτισμό του, αναζήτησε τη στήριξη της Τουρκίας, η οποία αποτελούσε κράτος μη αραβικό, μουσουλμανικό, με δυτικό προσανατολισμό. Η Τουρκία μία χώρα όπου το στρατιωτικό κατεστημένο διαμόρφωνε την εξωτερική της πολιτική, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Δύσης μέσα στα πλαίσια της «σκληρής ισχύος», οικοδόμησε μία συμμαχία με το Ισραήλ στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η οποία νομιμοποιήθηκε μεταψυχροπολεμικά στη δεκαετία του΄90,φτάνοντας στην κορύφωση της με την επίτευξη της στρατηγικής συμφωνίας. Με την άνοδο όμως στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η Τουρκία προτάσσοντας μία φιλόδοξη κοσμοθεωρία περί στρατηγικού βάθους της χώρας, ανέπτυξε ένα πολυδιάστατο ρόλο τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνοντας αποστάσεις από τη Δύση, με απώτερο στόχο να καταστεί μία σημαντική περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία προκειμένου να εδραιώσει την ηγεμονία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό επίπεδο προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην στρατηγική επιλογή να έρθει σε ρήξη με το κράτος του Ισραήλ. Στην παρούσα ανάλυση εξετάζεται και αναλύεται διεξοδικά, η διαδρομή της μακρόχρονης σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, στη διάρκεια τριών περιόδων, την ψυχροπολεμική, την μεταψυχροπολεμική και την περίοδο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αναλύονται οι συνθήκες, τα αίτια και οι παράγοντες που οδήγησαν σε κάθε χρονική περίοδο, στην άνθηση ή στο πάγωμα των μεταξύ τους σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης αυτής συνεργασίας, η Τουρκία ήταν αυτή που καθόρισε τους όρους και την πορεία της μεταξύ τους σχέσης. Αναδεικνύεται ότι η ίδια πάλι σήμερα, εξαιτίας της προσπάθειας που καταβάλει προκειμένου να εδραιωθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχει επιλέξει να οδηγηθεί από την στρατηγική συμφωνία σε μία ενδεχόμενη ρήξη με το Ισραήλ.