Η Νησιωτικότητα στον Ευρωμεσογειακό Χώρο - Μοντέλα Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικά Μέσα - ΤΣΑΜΠΙΚΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (2015)
Νησιωτικότητα, μοντέλα ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Ένωση, χρηματοδοτικά μέσα … έννοιες που χρησιμοποιούνται συχνά, είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους και επηρεάζουν μεγάλο αριθμό κρατών, φορέων και κυρίως ανθρώπων. Η παρούσα εργασία ασχολείται καταρχήν με το φαινόμενο της νησιωτικότητας, τα χαρακτηριστικά του καθώς και τους παράγοντες που το επηρεάζουν. Στη συνέχεια αναλύονται τα δύο επικρατέστερα μοντέλα ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών και γίνεται αναφορά στις έως σήμερα πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες, παρότι δεν έχουν καθαρά νησιωτικό χαρακτήρα, εντούτοις, μέσα από την εξειδίκευση των στόχων τους συνέβαλαν σε κάποιο βαθμό στην ανάπτυξη των νησιών. Ακολουθεί η παρουσίαση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -από τα οποία προέρχεται η χρηματοδότηση των διάφορων πολιτικών-, σύντομη περιγραφή των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών που υλοποιούνται έως και σήμερα καθώς και του χρηματοδοτικού μέσου της νέας πολιτικής γειτονίας. Ειδικά το τελευταίο είναι πολλά υποσχόμενο, όμως καθώς όπως και τα περισσότερα χρηματοδοτικά μέσα αφορούν ευρύτερες περιφέρειες και όχι αποκλειστικά τις νησιωτικές, είναι ευθύνη των εθνικών φορέων η υποβολή προτάσεων που θα απευθύνονται στις περιοχές αυτές.Πιο αναλυτική αναφορά γίνεται στην Πολιτική Συνοχής 2014- 2020 και στην αναπτυξιακή στρατηγική Europe 2020, σε μια προσπάθεια να τεθούν οι μελλοντικοί στόχοι της Ένωσης σε ότι αφορά τα κράτη μέλη της. Παρατηρείται πάλι η απουσία μιας αμιγούς νησιωτικής πολιτικής. Συνεπώς αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη να κατευθύνουν οι εθνικές κυβερνήσεις τις μελλοντικές αναπτυξιακές πολιτικές, και τη γενικότερη περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτές να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών τους. Τέλος, αναφέρονται οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες υπάρχει έντονο το φαινόμενο της νησιωτικότητας, σε μία προσπάθεια να παρουσιαστούν οι στόχοι τους οποίους καλείται να επιτύχει το ΕΣΠΑ κάθε μιας από αυτές καθώς επίσης και τα χρηματικά ποσά που θα διατεθούν στις αντίστοιχες κατευθύνσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.