Μαθηματικά μοντέλα για την ενανθράκωση και τη χλωρίωση σκυροδέματος - Φραγκιαδάκη, Γαλήνη (2015)
Στην παρούσα εργασία μελετάμε τη διάβρωση του σκυροδέματος μέσω δύο μαθηματικών μοντέλων και την αριθμητική επίλυσή τους. Στο πρώτο μαθηματικό μοντέλο, μελετάμε τη διάβρωση λόγω της διαδικασίας της ενανθράκωσης. Το μοντέλο διέπεται από ένα σύστημα μη γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων που περιγράφουν την επιρροή της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας και του διοξειδίου του άνθρακα, κατά την ενανθράκωση, και μια μη γραμμική συνήθης διαφορική εξίσωση που εκφράζει το βαθμό της αντίδρασης στη διαδικασία της ενανθράκωσης. Στο δεύτερο μαθηματικό μοντέλο, μελετάμε τη διάβρωση του σκυροδέματος λόγω της παρουσίας χλωριόντων. Το παραπάνω μοντέλο διέπεται από μία γραμμική αλγεβρική εξίσωση για τη συγκέντρωση των χλωριόντων που βρίσκονται στην στέρεα φάση του σκυροδέματος και μια μη γραμμική μερική διαφορική εξίσωση, για τις συγκεντρώσεις των ιόντων χλωρίου κατά την υδάτινη φάση των πόρων του σκυροδέματος.