Αναπαράσταση Εγκληματικότητας και Υποβαθμισμένες Περιοχές: Το παράδειγμα της Επάνω Σκάλας - Βουλβούλη, Μαρία - Δημήτριος (2015)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί η κοινωνική αναπαράσταση του εγκλήματος και πως αυτή συνδέεται με την εικόνα που φέρει μία περιοχή. Πολύ συχνά γίνεται αναφορά στον όρο «υποβαθμισμένες περιοχές», χαρακτηρίζοντας έτσι περιοχές που βρίσκονται στα πρόθυρα εγκατάλειψης με ερειπωμένα κτίρια ή περιοχές που κατοικούνται κυρίως από πληθυσμούς με χαμηλό εισόδημα. Επίσης γίνεται η σύνδεση μιας τέτοιας περιοχής με το φαινόμενο της εγκληματικότητας. Θεωρείται ότι, μία υποβαθμισμένη περιοχή είναι λογικό να παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας. Η φτώχεια, η έλλειψη έργων υποδομής και κοινωνικών υπηρεσιών θεωρούνται παράγοντες υποβάθμισης. Στην προσπάθεια μας να αποδείξουμε ότι η αναπαράσταση μιας περιοχής έχει αντίκτυπο στην αναπαράσταση της εγκληματικότητας, πραγματοποιήσαμε την έρευνα αυτή σε δύο περιοχές. Αντικείμενο της έρευνας μας κατά κύριο λόγο ήταν η περιοχή της Επάνω Σκάλας στην πόλη της Μυτιλήνης η οποία θεωρείται υποβαθμισμένη εξαιτίας της ύπαρξης και λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ αλλά και του χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου μεγάλου μέρους των κατοίκων της. Σαν συνοικία ελέγχου χρησιμοποιήσαμε μια άλλη περιοχή της πόλης, τη Χρυσομαλλούσα η οποία έχει την αντίθετη εικόνα από αυτή της Επάνω Σκάλας.