Σεξουαλικότητα & μορφές ακρωτηριασμού : η περίπτωση του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων(Α.Γ.Γ.Ο.) - Κωβαίου, Ιφιγένεια - Μιχαήλ (2015)
Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Α.Γ.Γ.Ο.) αποτελεί μια κοινωνικά επιβεβλημένη πρακτική ακρωτηριασμού του σώματος που εφαρμόζεται σε τοπικές κοινότητες, ιδίως αφρικανικών χωρών. Η πρακτική δε γνωρίζει σύνορα. Δεν εξαντλείται δηλαδή στα πλαίσια των κοινοτήτων καταγωγής των γυναικών, αλλά επιβιώνει και στις μεταναστευτικές κοινότητες, στη διασπορά. Το γεγονός αυτό, εγείρει προβληματισμό αναφορικά με το κοινωνικό πρόσταγμα για τη συνέχιση της επιτέλεσης της επέμβασης. Εάν ο Α.Γ.Γ.Ο. έχει το χαρακτήρα μιας πρακτικής που ενισχύει τη συνοχή της κοινότητας στο τοπικό επίπεδο, σε ποιο βαθμό η εφαρμογή του στα πλαίσια της μετανάστευσης ενισχύει τους δεσμούς της διασπορικής ή φαντασιακής κοινότητας; Η παρούσα εργασία μελετά, στη βάση συνεντεύξεων, τους παράγοντες που επενέργησαν και εξακολουθούν να επενεργούν στη συνέχιση της πρακτικής και παράλληλα επιχειρεί να αναδείξει, κατά πόσο υπάρχουν κοινές συνισταμένες με τους λόγους που στηρίζουν την εφαρμογή της χειρουργικής επέμβασης στις χώρες καταγωγής, όπως προκύπτουν από τη διεθνή βιβλιογραφία.