Εγκατάλειψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εργασία και κοινωνικός αποκλεισμός - Κανλής, Παράσχος- Δημήτριος (2015)
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αποδοθεί μια πλήρης εικόνα των μαθητών που διακόπτουν τη φοίτησή τους από το σχολείο, του οικογενειακού περιβάλλοντος τους, όπως επίσης ο βαθμός ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα ερευνώνται: Τα ατομικά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, η πολιτισμική τους προέλευση, οι λόγοι διακοπής της σχολικής τους φοίτησης, η πιθανή απασχόληση μετά την εγκατάλειψη του γυμνασίου, τα πιθανά επαγγελματικά τους σχέδια, οι πηγές εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους πληροφόρησης, η επιθυμία των ατόμων αυτών για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ο τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου της μαθητικής διαρροής.Στο πρώτο μέρος γίνεται μια θεωρητική ανάλυση του φαινομένου της μαθητικής διαρροής ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η έρευνα πεδίου.Η έρευνα πραγματοποιείται σε δύο φάσεις : μια 1η φάση μέσα στα σχολεία της Ανατολικής Λέσβου και αφορά στην καταγραφή ποσοτικών δεδομένων τα οποία βέβαια χρησιμοποιούνται τόσο για την επαλήθευση των ερευνητικών μας υποθέσεων, αλλά και στον προσδιορισμό μαθητικού πληθυσμού απ’ όπου και επιλέγει το δείγμα προκειμένου να γίνουν οι συνεντεύξεις στην 2η φάση της έρευνας, και μια 2η φάση όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις στο ερευνητικό μας δείγμα που αποτελείται α) από 16 νέους- νέες εκ των οποίων μία παιδί οικονομικών μεταναστών β) 6 εκπαιδευτικούς των περιοχών των σχολείων που μελετάμε και γ) 6 στελέχη εκπαίδευσης σε επίπεδο διευθυντών σχολείων.