Περιφερειακή πολιτική και δικτύωση φορέων με στόχο την κοινοτική ανάπτυξη. Ανάλυση κοινωνικών δικτύων στο πλαίσιο του ισπανικού σxεδίου δράσης - Βακαλίδης, Αλέξανδρος - Ανέστης (2015)
Μια καινοτομία διαχέεται στο χώρο και παράγει πολιτική ή ακόμα mainstream κοινωνική πολιτική. Το πώς δημιουργείται η κατάλληλη δικτύωση των κοινωνικών φορέων για να μπορέσει ο τομέας παρέμβασης να μεταφερθεί ad hoc σε καταστάσεις που δε στέκονται στο χώρο της περιφέρειας αλλά δρουν και στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, πρόκληση προκάλεσε κατά τον γράφοντα, όχι μόνο η περιγραφή ενός καινοτόμου προγράμματος και μιας εναλλακτικής ή δυναμικής δικτύωσης φορέων με στόχο την ανάπτυξη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η καταγραφή και «αναπαράσταση» (μέσω κοινωνιογραφημάτων) του σχηματισμού ενός δικτύου που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια και παρεμβαίνει και στην τοπική κοινωνία. Κατάλληλο έδαφος για την πραγματοποίηση της παρούσας εργασίας κρίθηκε η χώρα της Ισπανίας, συγκεκριμένα η αυτόνομη Περιφέρεια της Ανδαλουσίας και ακόμη πιο συγκεκριμένα, μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εξ’ ονόματος και εκ φύσεως δράσης λειτουργεί ως ένα περιφερειακό δίκτυο και ονομάζεται European Anti-Poverty Network-Andalucía (Red Andaluza de Lucha contra la Pobreza y la Exclusion Social).