Η μητρική γλώσσα ως ενταξιακό μέσο για μετανάστες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: οι απόψεις των εκπαιδευτικών - Ζουμπουλής, Ευστράτιος (2015)
Τα ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν επιφέρει αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Η ποικιλομορφία, η ετερογένεια και η πολυπολιτισμικότητα ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης επέδρασε έντονα στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν ήταν προετοιμασμένο για τις αλλαγές στη μαθητική σύνθεση. Η χρήση της μητρικής γλώσσας των αλλοδαπών μαθητών ως ενταξιακό μέσο στο ελληνικό εκπαιδευτικό ζήτημα αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διεύρυνση του κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θεωρούν ότι η παρουσία των δίγλωσσων μαθητών στο σχολικό χώρο αποτελεί μειονέκτημα, κατά πόσο θεωρούν το έργο τους αναφορικά με τη διδασκαλία των δίγλωσσων μαθητών σημαντικό αλλά και δύσκολο και τέλος, κατά πόσο πιστεύουν ότι δεν τους παρέχεται ικανοποιητική στήριξη από τη σχολική μονάδα και το Υπουργείο Παιδείας. Η έρευνα διεξήχθη με δομημένο ερωτηματολόγιο και με ερωτήσεις κλειστού τύπου και ανοιχτού τύπου. Τον πληθυσμό της έρευνας αποτέλεσαν όλοι οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κατά το σχολικό έτος 2012-2013. Το σύνολο των Εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 601 εκπαιδευτικοί. Τα αποτελέσματα δεν επαλήθευσαν την ερευνητική υπόθεση ότι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θεωρούν ότι η παρουσία των δίγλωσσων μαθητών αποτελεί μειονέκτημα. Από την άλλη, επαλήθευσαν την ερευνητική υπόθεση ότι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν το έργο τους αναφορικά με τη διδασκαλία των δίγλωσσων μαθητών σημαντικό αλλά και δύσκολο και τέλος επαλήθευσαν την ερευνητική υπόθεση ότι οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι δεν τους παρέχεται ικανοποιητική στήριξη από τη σχολική μονάδα και το Υπουργείο Παιδείας.