Εκπαίδευση με στόχο την ενδυνάμωση σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία - Βαμβουλή , Αικατερίνη - Παναγιώτης (2015)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η διερεύνηση των δυνατοτήτων και των περιθωρίων που υπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσον αφορά την εφαρμογή της ενδυναμωτικής εκπαίδευσης ως αποτελεσματικού μηχανισμού αντίστασης στην κυρίαρχη ιδεολογία. Προκειμένου να διερευνήσουμε εμπειρικά τα περιθώρια εφαρμογής της ενδυναμωτικής εκπαίδευσης, υιοθετήσαμε την παραδοχή του Αpple, ότι το σχολείο αποτελεί όχι μόνο χώρο αναπαραγωγής αλλά και παραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας μέσω των καθημερινών πρακτικών των εκπαιδευτικών. Η έρευνα διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Ιουνίου του 2013 και περιελάμβανε ημιδομημένες συνεντεύξεις από δέκα εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Λέσβου και Χανίων. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι υπάρχουν περιθώρια εφαρμογής της ενδυναμωτικής εκπαίδευσης ως αποτελεσματικού μηχανισμού αντίστασης στην κυρίαρχη ιδεολογία στον βαθμό που ορισμένοι εκπαιδευτικοί υιοθετούν πρακτικές και αντιλήψεις οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο της υπερ-πολιτισμικής προσέγγισης. Επίσης τα περιθώρια αυτά διευρύνονται στο βαθμό που ανιχνεύθηκαν αποτελεσματικές μορφές αντίστασης τις οποίες προβάλλουν οι εκπαιδευτικοί απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία.