Εφαρμογές μορφών επίσημου κοινωνικού ελέγχου σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδηλωτών στη Μυτιλήνη - Οικονομίδη, Ελευθερία - Νικόλαος (2015)
Στη διπλωματική αυτή εργασία μελετώνται εφαρμογές μορφών του επίσημου Κοινωνικού Ελέγχου και συγκεκριμένα της αστυνομίας σε σχέση με διαδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στην πόλη της Μυτιλήνης τον τελευταίο χρόνο. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η διάδραση του ρόλου αυτών των εφαρμογών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς κεντρική έννοια στην παρούσα μελέτη αποτελεί και η έννοια του δικαιώματος, εφόσον συνδέεται άμεσα με την άσκηση του κοινωνικού ελέγχου. Βασική παράμετρο της μελέτης αποτελεί η μελέτη του κοινωνικού ελέγχου και πως αυτός επηρεάζει τα συλλογικά δικαιώματα. Δεδομένων των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων που διαδραματίζονται στην κοινωνία, δημιουργούνται συγκρούσεις ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες στοχεύουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.Η Βασική Υπόθεση της παρούσας εργασίας είναι,βάσει εγκληματολογικών θεωριών, κατα πόσο οι εφαρμογές μορφών του επίσημου κοινωνικού ελέγχου συνιστούν έναν κλοιό που συρρικνώνει την ελευθερία αυτοπροσδιορισμού των ατόμων. Η παρούσα εργασία διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια, τα οποία αποτελούν το Θεωρητικό μέρος της εργασίας και σε ένα πέμπτο που αφορά στο Ερευνητικό κομμάτι.Στόχος λοιπόν, του παρόντος εκπονήματος είναι η επαλήθευση των υποθέσεων που προαναφέρθηκαν και η ουσιαστικότερη κατανόηση της λειτουργίας του μηχανισμού κοινωνικού ελέγχου. Για την εκπλήρωση των στόχων αυτών, χρησιμοποιείται υλικό που παρέχεται από δευτερογενείς πηγές. Με την εκπόνηση βιβλιογραφικής έρευνας και τη μελέτη της πρόσφατης αρθρογραφίας ακολουθείται μια μεθοδολογία που περιλαμβάνει πρωτογενή έρευνα, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψιν ερεθίσματα που η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα παρέχει, ώστε να εμπλουτιστεί το υπάρχον υλικό με επίκαιρα παραδείγματα και γεγονότα. Ωσ εκ τούτου, η έρευνα εστιάζει σε τοπικό επίπεδο στους μηχανισμούς εφαρμογής του κοινωνικού ελέγχου, με συγκεκριμένες αναφορές σε γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος στο νησί της Μυτιλήνης. Η μεθοδολογία της παρούσας έρευνας βασίζεται στη χρήση ποιοτικών μεθόδων και τεχνικών, όπως η ανάλυση περιεχομένου σε άρθρα τοπικών εφημερίδων για το πώς αναπαριστούν τις εφαρμογές του επίσημου κοινωνικού ελέγχου. Επιπροσθέτως, γίνεται χρήση ημιδομημένων οδηγών συνέντευξης, οι οποίες απευθύνονται σε μέλος του προσωπικού που ασκεί τον επίσημο κοινωνικό έλεγχο, καθώς επίσης και σε άτομο που συμμετέχει σε διαδηλώσεις, προκειμένου να διαφανούν ενδεικτικά και οι δύο πλευρές.