Οικιακές βοηθοί μετανάστριες στην Ελλάδα : επισφάλεια και ευελιξία στον κλάδο του καθαρισμού - ΛΟΓΟΘΕΤΗ, ΕΙΡΗΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (2015)
Η παρούσα εργασία με τίτλο «Οικιακές βοηθοί μετανάστριες στην Ελλάδα. Επισφάλεια και Ευελιξία στον κλάδο του καθαρισμού» εκπονήθηκε από την Ειρήνη Λογοθέτη, φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Κου Ναγόπουλου Νικόλαου και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Ειδικότερα αυτή η μελέτη πραγματεύεται πρωταρχικά την οικιακή εργασία των γυναικών μεταναστριών στην Ελλάδα και δευτερευόντως επιχειρεί να αναδείξει στοιχεία που αναδεικνύουν την επισφάλεια και ευελιξία στον κλάδο του καθαρισμού.Για αυτό το λόγο επιχειρείται να αναδυθεί η συσχέτιση των παραμέτρων του φύλου, της οικιακής απασχόλησης και της μετανάστευσης με την ευελιξία και επισφάλεια στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Κάτι που επιχειρείται να αναλυθεί και μέσα από κοινωνιολογικές θεωρίες με έμφαση στη θεώρηση του P.Bourdieou(1999) και την συμβολική θεώρηση καθώς και την έννοια του «habitus (έξης)» που αυτός θέτει. Στο επίπεδο της έρευνας όσον αφορά την οικιακή εργασία και την επισφάλεια που προκύπτει από αυτές επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα τόσο από πρωτογενή όσο και από δευτερογενή έρευνα. Πρωτογενώς μέσα από συνεντεύξεις που ελήφθησαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από οικιακές βοηθούς μετανάστριες αλλά και από τον Κο Χρ. Σκαμνάκη – Καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής στο ΔΜΘ. Δευτερογενώς χρησιμοποιήθηκαν τόσο αποτελέσματα έρευνας όσον αφορά την αδήλωτη εργασία των μεταναστών στην περιοχή της Μεσσηνίας όσο και άλλης έρευνας που έγινε όσον αφορά τις Φιλιππινέζες μετανάστριες στην Αθήνα αλλά και παραδείγματα μετατροπής της αδήλωτης εργασίας της οικιακής εργασίας σε κανονική απασχόληση από χώρες που εφάρμοσαν τέτοια προγράμματα συνδυαστικά με την οικιακή φροντίδα όπως η Ιταλία, στο πρότυπο της Emilia-Romagna. Στη δευτερογενή έρευνα , να προστεθεί και η αναφορά στην επισφάλεια και ευελιξία στον κλάδο του καθαρισμού στην Ελλάδα. Η έρευνα ολοκληρώνεται με προτάσεις που γίνονται για την μετατροπή της αδήλωτης εργασίας που προκύπτει τόσο από την οικιακή εργασία των μεταναστριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο του καθαρισμού.