Αθλητισμός και οικογένεια στις τοπικές κοινωνίες: μια ερευνητική προσέγγιση στο Δήμο Καλλιθέας Αττικής - Ζαβός, Αλέξανδρος (2015)
Στη παρούσα μελέτη θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τόσο εννοιολογικά όσο και θεωρητικά την έννοια του αθλητισμού ως μία κύρια μορφή κοινωνικής δραστηριότητας. Εννοιολογικά λοιπόν, θα ορίσουμε, όσο το δυνατόν πληρέστερα την έννοια του αθλητισμού, θα αναφερθούμε σε όλες τις μορφές αυτής της κοινωνικής δραστηριότητας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι μορφές βρίσκουν πρακτική εφαρμογή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά στις έννοιες του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού καθώς και στην έννοια του μαζικού αθλητισμού, η οποία αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή αθλητικής δραστηριότητας στις σύγχρονες κοινωνίες. Συνακόλουθα, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε θεωρητικά την έννοια του αθλητισμού και τη σύνδεσή της με την οικογένεια και την κοινωνία. Η αναφορά στη θεωρία του Bourdieu για το κοινωνικό κεφάλαιο, ως μία από τις πλέον αναγνωρισμένες θεωρίες-μελέτες για τη μετάδοση του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού status, από γενιά σε γενιά θεωρείται επιβεβλημένη. Επίσης, θα γίνει αναφορά και σε πλήθος άλλων μελετών-ερευνών για το ρόλο της οικογένειας για την ενασχόληση των παιδιών με τις αθλητικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια της παρούσης έρευνας θα γίνει προσπάθεια ώστε η ως άνω θεωρητική προσέγγιση να βρει πρακτική εφαρμογή και να επαληθευτεί ή όχι, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένα σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, τον Δήμο Καλλιθέας. Η ανάπτυξη των δημογραφικών, οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών του Δήμου Καλλιθέας, το αθλητικό κεφάλαιο του Δήμου καθώς και η σχέση του με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τη μαζική άθληση μαζί με τις συνεπακόλουθες ενέργειές του, είναι απαραίτητη για την πληρέστερη κατανόηση του ρόλου όλων των κοινωνικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας, στην αθλητική ενασχόληση, ή όχι, των παιδιών στην εν λόγω περιοχή. Στο δεύτερο κομμάτι της εργασίας, το οποίο αποτελεί και το πρακτικό μέρος αυτής, αναλύεται διεξοδικά ο σχεδιασμός η μεθοδολογία της έρευνας, η συλλογή των αποτελεσμάτων καθώς και η στατιστική ανάλυση αυτών. Αρχικά θα προσδιορίσουμε τον ερευνητού πληθυσμό, θα καθοριστεί το μέγεθος και η κατάλληλη μέθοδος δειγματοληψίας και θα αναφερθούν οι πειραματικές υποθέσεις της έρευνας. Εν συνεχεία, θα γίνει στατιστική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς έρευνας και θα εξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα με σκοπό την εξιχνίαση του ρόλου της οικογένειας στην αθλητική ενασχόληση των παιδιών και την επαλήθευση, ή όχι, όλων των προαναφερομένων μελετών στο πρώτο μέρος της εργασίας.