Επεξεργασία και αξιοποίηση νέων δεδομένων επιστημονικής γνώσης για το σχεδιασμό εκπαιδευτικών διεργασιών στους τομείς της κοινωνικής συμβουλευτικής και της απασχόλησης - Σαραγάς, Γεώργιος - Σ. (2015)
Η συγκεκριμένη διπλωματική αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής και επεξεργασίας των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στη χώρα μας σχετικά µε τα ζητήµατα της «κοινωνίας της γνώσης», της Επαγγελµατικής Κατάρτισης, της Τοπικής Ανάπτυξης αλλά και της Κοινωνικής Συµβουλευτικής σε ένα συνθετικό πλαίσιο ανάλυσης. Επιδίωξή µας είναι να εξετάσουµε κατά πόσον υπερεθνικές πολιτικές µπορούν να συντελέσουν στην διαµόρφωση ενός νέου κοινωνικού περιβάλλοντος µέσα στο οποίο καλούνται τα άτοµα να προσαρµοστούν και να ενταχθούν, αποφεύγοντας σε τελική ανάλυση την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισµό. Η µεταρρύθµιση της κοινωνικής πολιτικής καθώς και η σύνδεσή της µε την απασχόληση αποτελεί σήµερα µια µεγάλη πρόκληση για όλες τις χώρες µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες διεθνείς οικονοµικο-πολιτικές συνθήκες διαµορφώνουν ένα πλαίσιο στο οποίο τα κράτη του δυτικού κόσµου οφείλουν να προσαρµοστούν, ώστε να αποκτήσουν οικονοµική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα να καταπολεµήσουν µορφές διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισµού, επιτυγχάνοντας σε πολιτικές κοινωνικής ενσωµάτωσης. Στην εργασία µας θα επιχειρήσουµε να εξετάσουµε πως διαµορφώνονται οι παραπάνω αλλαγές και ποια είναι τα νέα δεδοµένα που έχουν δηµιουργηθεί. Στόχος µας είναι να αναλύσουµε τις παρόμοιες πολιτικές που προέρχονται «από τα πάνω» και να εξετάσουµε αν και κατά πόσο διαµορφώνουν µια νέα κοινωνική πραγµατικότητα. Με αυτό τον τόπο γίνεται µια προσπάθεια διάγνωσης τόσο της έννοιας όσο και της πραγµατικής προώθησης της «κοινωνίας της γνώσης» καθώς και των ενεργητικών πολιτικών αναφορικά µε τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις της χώρας µας υπό το πρίσµα της κοινωνικής συνοχής.