Κοινωνική πολιτική για τους Ρομά στην τοπική αυτοδιοίκηση: περίπτωση μελέτης: Ιατροκοινωνικό Κέντρο (Ια.Κ.) Δήμου Λαρισαίων - Ιωνά, Ιωάννα - Δημήτριος (2015)
Η παρούσα έρευνα αφορά στην Κοινωνική Πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα για τους Έλληνες Ρομά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με περίπτωση μελέτης το «Κέντρο Στήριξης Ρομά & Ευπαθών Ομάδων» του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για έναν θεσμό που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005 ως Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ώστε να προωθήσει θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας, κοινωνικής προστασίας και ένταξης των Ελλήνων Ρομά. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, αποτελεί συνέχεια προηγούμενης ενασχόλησης μου με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα καταπολέμησης του Κοινωνικού Αποκλεισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που μου έδωσαν την ευκαιρία, να ασχοληθώ και να γνωρίσω τους Ρομά της περιοχής μου. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι αφ’ ενός η παρουσίαση και η αξιολόγηση της Κοινωνικής Πολιτικής, που εφαρμόζεται σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους Έλληνες Ρομά και αφετέρου η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα της ίδιας της Δομής. Στη συνέχεια και χάριν συντομίας θα χρησιμοποιηθεί ο όρος Ιατροκοινωνικό/ά Κέντρο/α (Ια.Κ.), που είναι ο πιο γνωστός και καθιερωμένος από τους ίδιους τους φορείς, τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους.