Η εννοιολόγηση της νεανικής εμπειρίας της μετανάστευσης: Η περίπτωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αθήνας - Παντελέου, Μαρία - Χρήστος (2015)
Οι αποτρεπτικές πολιτικές υποδοχής και αναγνώρισης των προσφύγων συνιστούν δυο από τους βασικότερους λόγους που η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί μια ασφαλή χώρα προορισμού. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίστιξη με την στερεοτυπική εικόνα της Ελλάδας ως μια κατ’ εξοχήν ‘φιλόξενη’ χώρα. Η παρούσα μελέτη εξετάζει το ζήτημα της ‘φιλοξενίας’ 10 νεαρών προσφύγων, οι οποίοι διαβιούν στον Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αθήνας και συγκεκριμένα το είδος των σχέσεων που κατασκευάζονται μέσα από τη ρητορική αυτή μεταξύ του ‘οικοδεσπότη’ (προσωπικό του Ξενώνα και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία ως χώρα υποδοχής ) και των ΄φιλοξενούμενων’ (πρόσφυγες), αλλά και μεταξύ των τελευταίων. Η ανάδειξη της σκοπιάς των προσφύγων φέρει στο φως τη διαφοροποίηση του επίσημου λόγου με τον ανεπίσημο των προσφύγων. Πώς οι δυο πολιτισμικά ‘άλλοι’ συναντώνται στο χώρο και πως νοηματοδοτούν τις μεταξύ τους σχέσεις;