Το γήρας, ου γαρ μόνον έρχεται: αναπαραστάσεις της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας» και της σεξουαλικότητας της - Μπίτη, Ευαγγελία (2015)
Το φύλο, η σεξουαλικότητα και η ηλικία, αποτελούν πολιτισμικές δράσεις. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, μπορούμε να κάνουμε λόγο για βιολογικό και κοινωνικό φύλο, για ουσιοκρατική και κοινωνικά κατασκευασμένη σεξουαλικότητα, αλλά και για βιολογικές με κοινωνικές όψεις ηλικίας. Με βάση τις θεωρίες για το κοινωνικό φύλο, μελετώνται οι θεωρίες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα για τα παραπάνω πεδία, παρατηρώντας τη μετατόπιση από φυσιολογικές – ουσιοκρατικές θεωρίες σε θεωρίες κοινωνικής / πολιτισμικής κατασκευής. Το παράδειγμα που αναλύεται εδώ, είναι η λεγόμενη «Τρίτη ηλικία». Η εικόνα που επικρατεί να έχουμε για τους ηλικιωμένους και τη σεξουαλικότητα τους ως μια λανθασμένη κοινωνικά διαμορφωμένη εικόνα. Μέσα από τις αφηγήσεις των συνομιλητών, βλέπουμε την έμφυλη και πολιτισμικά διαμορφωμένη ταυτότητα του «ηλικιωμένου» και της σεξουαλικότητας του – τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κοινωνικό του περίγυρο – και παρατηρούμε μέσα από ποιες διαστάσεις, σκέψεις, θέσεις, αντιλήψεις, συμπεριφορές, πρακτικές, ρόλους και σχέσεις, αναλύεται η λεγόμενη «Τρίτη ηλικία» και η σεξουαλικότητα της. Τα όρια του ηλικιωμένου ατόμου και της σεξουαλικότητας του δεν είναι απόλυτα ούτε δεδομένα. Για να το κατανοήσουμε αυτό, προχωράμε σύμφωνα με την πολύ γνωστή για την ανθρωπολογία θέση, ξανασκεφτόμαστε δηλαδή το δεδομένο με νέους όρους.