Το "πρωτόκολλο για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της διακίνησης προσώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών" των Ηνωμένων Εθνών και η υποδοχή του από την Ελλάδα: έμφυλες διαστάσεις ενός νομοθετικού κειμένου - Παπατσιότσου, Ελευθερία (2015)
Το «Πρωτόκολλο για την Αποτροπή, Καταστολή και Τιμωρία της Παράνομης Διακίνησης Προσώπων με Σκοπό την Σεξουαλική και Οικονομική Εκμετάλλευση, Ιδιαίτερα των Γυναικών και των Παιδιών»- που αποτελεί ένα από τα τρία Πρωτόκολλα που συμπληρώνουν την «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών Ενάντια στο Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα»- συγκεκριμενοποιεί ένα διεθνές πρόβλημα, δίνει τον πρώτο ορισμό για την διεθνική σωματεμπορία (trafficking) στο διεθνές δίκαιο και απαριθμεί μία σειρά μέτρων διεθνούς συνεργασίας για την λύση του ζητήματος. Καθιστά έμφυλα τα θύματα της διεθνικής σωματεμπορίας και περιγράφει μια (έμφυλη) σχέση μεταξύ της διεθνικής σωματεμπορίας, της πορνείας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Το Πρωτόκολλο αναφέρεται σε ένα πλέγμα δικαιωμάτων για τα θύματα της διεθνικής σωματεμπορίας και στις υποχρεώσεις των κρατών. Είναι, κατά συνέπεια, ένα όργανο που εμπλέκεται δραστικά στην κατασκευή νοήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση των γυναικών. Η παρούσα εργασία αποπειράται να δείξει πως ο νόμος κάνει μια στρατηγική χρήση των αντιλήψεων για την σεξουαλικότητα, το φύλο και τους μετανάστες για να επιτύχει μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο. Αναφέρεται στην σχέση της πορνείας με την διεθνική σωματεμπορία και παρουσιάζει την φεμινιστική κριτική που ασκήθηκε στις εκστρατείες για την καταπολέμηση της διεθνικής σωματεμπορίας γενικά, αλλά και ειδικότερα στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, καθώς και τις διαφορετικές προσεγγίσεις του φαινομένου. Ερευνά το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας σε σχέση με την διεθνική σωματεμπορία μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και την κριτική φορέων, οργανώσεων και νομικών. Τέλος, παρουσιάζει τις διαφορετικές αντιλήψεις και τις αναπαραστάσεις για το trafficking, όπως αυτές αναδύονται από συζητήσεις με πέντε ανθρώπους που σχετίζονται με αυτό, με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας.