“Γυναίκες, πολιτισμικές κατασκευές της πάθησης και η ανθρωπολογία…” - Ψύρρα, Παναγιώτα (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια να φωτιστούν οι τρόποι με τους οποίους τα πολιτισμικά συστήματα , οι σχέσεις εξουσίας και οι κοινωνικές διαδράσεις – κυρίως αυτές που αφορούν το γυναικείο φύλο – κατασκευάζουν την εμπειρία της υγείας και της αρρώστιας. Κάποια κρίσιμα θέματα που διαπραγματεύονται είναι ο ρόλος που διαδραματίζει το φύλο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς καθώς και τα μέλη του κοινωνικού τους δικτύου ζουν και εκφράζουν την εμπειρία της αρρώστιας και των διαφόρων συμπτωμάτων της, αλλά και της ιατρικής διαχείρισης, της κοινωνικής πρόσληψης και της πολιτισμικής αναπαράστασης που συνδέεται με την νόσο. Επιπλέον, αναδύεται το πόσο δυσδιάκριτα μπορούν να είναι τα όρια ανάμεσα στην κοινωνική αλληλεγγύη και τη θυματοποίηση αλλά και τα όρια ανάμεσα σε ένα «κοινωνικό πρόβλημα» και σε ένα «ιατρικό πρόβλημα». Επίσης, εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους έχει προσεγγίσει τα παραπάνω σημεία η ιατρική ανθρωπολογία και πόσο έχει προσφέρει σε αυτόν τον τομέα έρευνας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις γυναίκες και το όλο θέμα προσεγγίζεται μέσα από παραδείγματα παθήσεων (kuru) , συνδρόμων (susto) και ιδιωμάτων (delirio de fome) που αφορούν το γυναικείο φύλο και που προέρχονται κυρίως από τον μη δυτικό κόσμο.