Διερεύνηση της χρήσης των βενθικών τρηματοφόρων ως δείκτες περιβαλλοντικής πίεσης στην παράκτια ζώνη της ΝΑ Λέσβου - Τσιρίδης, Λάζαρος - Γεώργιος (2015)
Η ταυτοποίηση των βενθικών τρηματοφόρων σε εννέα δείγματα από την παράκτια ζώνη της ΝΑ Λέσβου και σε σταθμούς κλιμακούμενης απόστασης από μονάδες υδατοκαλλιέργειας οδήγησε στην αναγνώριση 103 ειδών, με τον πλούτο ειδών ανά σταθμό να κυμαίνεται από 34 έως 46 είδη. Μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού εμφάνισε ο σταθμός Μ11 με 4400 άτομα ανά γραμμάριο ενώ κανένα σταθμό δεν εμφανίστηκε κυρίαρχο είδος του οποίου η σχετική αφθονία να ξεπερνά το 50%. Τόσο τα περιγραφικά στατιστικά στοιχεία όσο και η πολυδιάστατη στατιστική ανάλυση μέσω της MDS της Cluster Analysis και της PCA, δεν έδειξαν άμεσα κάποια διατάραξη περιβαλλοντικών παραμέτρων στους σταθμούς δειγματοληψίας, ενώ το πρότυπο κατανομής φαίνεται να είναι ισχυρά συνδεδεμένο με το βάθος και τον οργανικό άνθρακα. Με βάση τις τιμές του δείκτη Shannon- Wiener βασισμένες σε αφθονίες βενθικών τρηματοφόρων όλοι οι σταθμοί δειγματοληψίας χαρακτηρίζονται από υψηλή οικολογική κατάσταση. Σημαντικό ρόλο στην υψηλή οικολογική κατάσταση της περιοχής φαίνεται να παίζει η υδροδυναμική, με την ύπαρξη ρευμάτων ταχύτητας ~10cm/sec. Αν και η καταλληλότητα των βενθικών τρηματοφόρων ως δείκτες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης έχει διαπιστωθεί από αρκετούς ερευνητές η καλύτερη προσέγγιση της διερεύνησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας είναι στα πλαίσια μίας ολοκληρωμένης μελέτης η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση και άλλων ταξινομικών ομάδων.