Κριτική μελέτη των στοιχείων περιοχής ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta όπου συνυπάρχει σταδιακή τουριστική ανάπτυξη| Παραλία «Λάμπες» Ν. Δ. Μεσσηνίας (περιοχή Natura 2000/ΤΚΣ) - Παρασκευοπούλου, Μελίνα - Σπυρίδων (2015)
Στην παραλία Λάμπες της Ν. Δ. Μεσσηνίας, στην οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνεται τουριστική ανάπτυξη, παρατηρήθηκαν οι αναπαραγωγικές δραστηριότητες της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Παράλληλα, παρατηρήθηκε και εκτιμήθηκε η επιρροή της ανθρώπινης παρέμβασης στο οικοσύστημα. Η παρούσα εργασία ενεργοποιεί μία κριτική διαδικασία, η οποία χρησιμοποιεί το μεθοδολογικό εργαλείο D.P.S.I.R., όσο και εμπειρικά σχήματα. Μέσω της προσέγγισης του σχετικού θεσμικού πλαισίου, της κατάστασης του τουρισμού, των αντανακλαστικών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και της συμπεριφοράς της ντόπιας κοινωνίας, σκοπός είναι η εκτίμηση των υφιστάμενων τάσεων και η διατύπωση προτάσεων που αφορούν, τελικά, τη σχέση της φύσης και της ανθρώπινης εξουσίας.