Η παράκτια ζώνη του Αμβρακικού κόλπου : εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης και εφαρμογή μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης. - Γεωργίου, Ιωάννης (2015)
Ο κύριος στόχος της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης και η εφαρμογή μεθόδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παράκτια ζώνη του Αμβρακικού κόλπου, η οποία περιλαμβάνει τον ανοιχτό κόλπο, το σύμπλεγμα των υγροτόπων του δέλτα του Λούρου ποταμού και την παράκτια χερσαία ζώνη. Οι ειδικότεροι στόχοι της εργασίας είναι: - Η περιγραφή και ανάλυση της παράκτιας ζώνης του Αμβρακικού κόλπου. - Η εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης (βιοποικιλότητα-οικοσυστημικές διεργασίες) στην παράκτια ζώνη του Αμβρακικού κόλπου (θαλάσσιο περιβάλλον-υγρότοποι). - Η αξιολόγηση της περιοχής μελέτης με την εφαρμογή μεθόδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παράκτια Ζώνη-εφαρμογή του πλαισίου DPSIR (Driving Force-Pressure-State-Impact-Response). - Η εκτίμηση της συνολικής οικονομικής αξίας της περιοχής μελέτης. - Η εφαρμογή επιλεγμένων πολιτικών στο πλαίσιο DPSIR και η εκτίμηση της απόκρισης του οικοσυστήματος.