Μορφοδυναμική της παραλιακής ζώνης της Αμμουδάρας Ηρακλείου Κρήτης - αλληλεπίδραση με την ύπαρξη φυσικού υποθαλάσσιου υφάλου/κυματοθραύστη - Βουτσά-Ρεντζεποπούλου, Μαρία-Σεμέλη (2015)
Στην εργασία αυτή μελετώνται οι αλλαγές που παρατηρούνται στην παραλιακή ζώνη της Αμμουδάρας στο Ηράκλειο Κρήτης ως προς τα χερσαία και θαλάσσια μορφολογικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με την ύπαρξη του φυσικού υποθαλάσσιου υφάλου/κυματοθραύστη ή/και χωρίς αυτόν. Τα στοιχεία που εξετάζονται αποτελούν ένα σύνολο επεξεργασμένων παλαιότερων δεδομένων και μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός χρόνου, καθώς και θεωρητικών αποτελεσμάτων από μοντέλα που τροποποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη τοποθεσία.Αντικείμενα / φαινόμενα που μελετώνται είναι η διάβρωση της παραλίας, οι αιτίες οπισθοχώρησης της ακτογραμμής, ο ρόλος του υποθαλάσσιου κυματοθραύστη/ύφαλου στην παράκτια μορφολογία, η αντίδραση της ακτής σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και ένα σενάριο απόκρισης της ακτογραμμής σε πιθανή μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τέλος, σχολιάζεται η επιρροή των ανθρωπογενών ενεργειών σε βάρος του παράκτιου περιβάλλοντος.