Προτεινόμενη εντατική γαριδοκαλλιέργεια των ειδών Fenneropenaeus chinensis και Marsupenaeus japonicus με συστήματα επανακυκλοφορίας νερού καθώς και μια πρώτη αναζήτηση του ιού noda στις αυτόχθονες γαρίδες (Melicertus kerathurus) στην Ελλάδα - Κουρουπάκης, Εμμανουήλ - Γεώργιος (2015)
Οι υδατοκαλλιέργειες είναι ο ταχύτερος αναπτυσσόμενος τομέας παραγωγής τροφίμων στον κόσμο. Στην Ελλάδα αυτός ο τομέας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και για ορισμένα εκτρεφόμενα είδη, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Ως το πιο σημαντικό αγαθό στο διεθνή επιχειρηματικό τομέα των θαλασσινών, θεωρούνται οι γαρίδες. Στην Ελλάδα έχουν γίνει προσπάθειες από το 1990 για εκτροφή γαρίδας, παρ’ όλα αυτά σήμερα δεν υπάρχει καμία μονάδα. Στην παρούσα διπλωματική εργασία προτείνονται και δίνονται αναλυτικά στοιχεία για την εκτροφή δύο ειδών γαρίδας της Marsupenaeus japonicus και της Fenneropenaeus chinensis, τα οποία είναι αρκετά ανθεκτικά και εμπορεύσιμα είδη με υψηλή διατροφική αξία. Επίσης περιγράφονται οι εγκαταστάσεις της μονάδας, ο απαραίτητος εξοπλισμός, όλα τα στάδια αναπαραγωγής και εκτροφής καθώς και η διατροφή αυτών. Οι γαριδοκαλλιέργειες ανά τον κόσμο, έχουν πληγεί με μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας από διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, που οφείλονται στον ιό Noda. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν μια πρώτη αναζήτηση αυτού του ιού σε αυτόχθονες γαρίδες Melicertus kerathurus του ελλαδικού χώρου. Σκοπός αυτής της διπλωματικής , είναι να προτείνει καινοτόμες τεχνικές για μια ολοκληρωμένη διαχείριση, ώστε η γαριδοκαλλιέργεια να είναι αειφόρος και οικονομικά βιώσιμη. Προτείνεται λοιπόν, η γαριδοκαλλιέργεια να είναι εντατικής μορφής, η οποία θα λειτουργεί με ανακυκλούμενα συστήματα ύδατος (RAS). Είναι συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας και λόγω ελεγχόμενου περιβάλλοντος εγγυώνται την βέλτιστη ανάπτυξη των γαρίδων. Γίνεται αναφορά σε μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους. Παράλληλα με την προτεινόμενη γαριδοκαλλιέργεια με συστήματα επανακυκλοφορίας νερού, δίνονται εναλλακτικές προτάσεις λειτουργίας της μονάδας αυτής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) όπως ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια. Το κλίμα και η γεωμορφολογία του ελλαδικού χώρου, συμβάλουν στην εκμετάλλευση αυτών των πηγών ενέργειας. Περιγράφονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η λειτουργία ηλιακών συλλεκτών καθώς και τα γεωθερμικά συστήματα, ο τρόπος εκμετάλλευσής τους και γενικότερα το ενεργειακό όφελος που παρέχεται από την εφαρμογή τους. Η μελέτη αυτή έχει στόχο να προτείνει και να περιγράψει μια κερδοφόρα και βιώσιμη μονάδα στις παρούσες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.