Διερεύνηση ακτομηχανικών προβλημάτων στο νησί της Λέσβου - Λεοντή, Ευτυχία - Παναγιώτης (2015)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να καταγράψει και να διερευνήσει, μέσα από την οπτική της ακτομηχανικής επιστήμης, τη διαμορφωμένη κατάσταση στην παράκτια ζώνη νοτίως της πόλης της Μυτιλήνης, στο νησί της Λέσβου. Μέσα από τη φυσιογνωμία της περιοχής, την ανάλυση του ανεμολογικού καθεστώτος και τον υπολογισμό του κυματικού κλίματος γίνεται διερεύνηση των ακτομηχανικών συνθηκών που διαμορφώνουν την εικόνα της ακτής. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα «επέμβασης» η οποία θα μπορούσε να διαμορφώσει αμμώδεις παραλίες στην περιοχή. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η απουσία οργανωμένης παραλίας σε μια ζώνη που αποτελεί πνεύμονα για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Τα αποτελέσματα της μαθηματικής προσομοίωσης, για ένα τμήμα της περιοχής μελέτης , ήταν ενθαρρυντικά για την προτεινόμενη τεχνική λύση εμπλουτισμού της ακτής με προσθήκη δάνειου υλικού.