Διερεύνηση προτύπων ποικιλότητας βενθικών βιοκοινοτήτων της Posidonia oceanica στο Βορειοανατολικό Αιγαίο - ΑΤΣΑΛΑΚΗ-ΓΕΡΟΠΑΝΤΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ (2015)
Στη Μεσόγειο θάλασσα, το ενδημικό είδος Posidonia oceanica (L.) Delile σχηματίζει από τους πιο παραγωγικούς λειμώνες παγκοσμίως. Οι βενθικές βιοκοινότητες της P. oceanica μπορούν να διαχωριστούν σε δύο ομάδες: μία που σχετίζεται με τα φύλλα και μια που σχετίζεται με τα ριζώματα και το matte. Δυσμενείς ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή η διατάραξη από φυσικές διεργασίες και φαινόμενα, μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του λειμώνα και στον σχηματισμό matte που αποτελείται από συμπαγή υπολείμματα του πυρήνα ριζών και ριζωμάτων.Τα θαλάσσια φανερόγαμα είναι κλασσικοί μηχανικοί οικοσυστήματος που διαμορφώνουν σχετικά μονότονους ιζηματογενής πυθμένες σε δομικά πολύπλοκα, ποικίλα και πολύ παραγωγικά ενδιαιτήματα. Στην παρούσα εργασία διερευνάται η σύνθεση των βοικοινοτήτων σε ζωντανή και νεκρή Posidonia oceanica καθώς και ο ρόλος του φανερογάμου ως μηχανικός οικοσυστήματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι βενθικές βιοκοινότητες της ζωντανής και νεκρής Posidonia δε διαφέρουν σημαντικά. Η πλούσια βιοποικιλότητα και αφθονία, καθώς και τα πολλά κοινά είδη που συναντήθηκαν στους δύο τύπους matte, υπογραμμίζουν την υπόθεση ότι ακόμη και μετά το θάνατο, ο λειμώνας της Posidonia oceanica εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση της βιοκοινότητας που τον απαρτίζει. Ενώ συνηθίζεται να προσεγγίζεται το matte της νεκρής Posidonia oceanica ως μια υποβαθμισμένη περιοχή, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης το αναδεικνύουν ως ενδιαίτημα υψηλής οικοσυστημικής αξίας δυνητικά και άξιο προστασίας.