Αξιολόγηση πολυκριτιριακών μεθόδων ανάλυσης για την διαχείριση παράκτιων περιοχών. η περίπτωση του Κόλπου της Καλλονής - Κούτρας, Γεώργιος - Βασίλης (2015)
Η παράκτια ζώνη αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αφού συγκεντρώνει σημαντικά σε φυσικό πλούτο οικοσυστήματα, πλήθος παραγωγικών και φυσικών πηγών και πληθώρα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι ιδιαιτερότητες των παράκτιων ζωνών τις καθιστούν άκρως ανταγωνιστικές όσον αφορά στη χωροθέτηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με άλλες περιοχές στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση και επιδείνωση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Κατά συνέπεια, η δημιουργία κατάλληλων πολιτικών διαχείρισης και μεθοδολογιών με στόχο την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης είναι επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, η οποία προβλέπει συνεχή σχεδιασμό και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων στην παράκτια ζώνη. Στην παρούσα εργασία, χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία και μέθοδοι που εφαρμόζονται ευρέως σε διαδικασίες ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παράκτια ζώνη, όπως για παράδειγμα η διάκριση ζωνών διαχείρισης, τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ), οι πολυκριτηριακές μέθοδοι ανάλυσης. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε ο Κόλπος Καλλονής Λέσβου ένα σημαντικό φυσικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τη λεκάνη απορροής του υγροτόπου, το σύνολο των μόνιμων ή εποχιακών υγροτοπικών συστημάτων που σχηματίζονται στην παράκτια ζώνη, καθώς και άλλα οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής ευαισθησίας / αξίας και εξέχοντος ενδιαφέροντος που συνδέονται με τον κόλπο. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες, τις χρήσεις γης, τις συγκρούσεις της τοπικής κοινωνίας, καθιστούν την περιοχή ένα ιδανικό πεδίο μελέτης όπου η ανάγκη για εφαρμογή μεθοδολογιών ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι άμεση. Η περιοχή μελέτης διαιρέθηκε σε ζώνες διαχείρισης και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν πολυκριτηριακές μέθοδοι ανάλυσης για την ιεράρχηση / αξιολόγηση των ζωνών σύμφωνα με τα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των εφαρμοσθέντων πολυκριτηριακών μεθόδων ανάλυσης, ως προς τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους στο πλαίσιο διαχείρισης των παράκτιων περιοχών.