Μελέτη επιλεγμένων μακροφυκών ως βιοδεικτών οικολογικής ποιότητας (WFD 2000/60): μια οικο-φυσιολογική προσέγγιση - Γιγή, Βενετία - Γεώργιος (2015)
Η παρούσα εργασία είχε ως στόχο την πειραματική μελέτη ορισμένων οικοφυσιολογικών γνωρισμάτων, που σχετίζονται με τη φωτοσύνθεση, αύξηση και αντίσταση στη βόσκηση, κοινών ειδών μακροφυκών που αναπτύσσονται στις ακτές της χώρας και συγκεκριμένα τψν ειδών Cystoseira compressa, Cystoseira crinitophylla, Porphyra rosengurttii και Gracilaria gracilis. , με απώτερο σκοπό: α) τη συμβολή στην κατανόηση των οικοφυσιολογικών χαρακτηριστικών των ειδών με την αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής (PAM-φθοριόμετρο) και β) την εκτίμηση των κατάλληλων παραμέτρων για την ταξινόμηση των ειδών σε μια από τις δύο ομάδες οικολογικής κατάστασης που προτάθηκαν από τους Orfanidis et al., 2001, 2003, 2007. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν πειράματα στο εργαστήριο για : α) τον προσδιορισμό των βέλτιστων συνθηκών φωτοσύνθεσης (ενεργός φωτοσυνθετική απόδοση (ΕΦΑ)) και αύξησης (σχετικός ρυθμός αύξησης (ΣΡΑ)) σε σχέση με τη συγκέντρωση των θρεπτικών αλάτων του αζώτου και του φωσφόρου. β) εκτίμηση του βαθμού εγκλιματισμού (δείκτης εγκλιματισμού (ΔΕ)) της ενεργούς φωτοσυνθετικής απόδοσης των μακροφυκών στο χρόνο σε διαφορετικές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων γ) τον προσδιορισμό των τροφικών προτιμήσεων του εχινοδέρμου Paracentrotus lividus ως δείκτη της αντίστασης των μακροφυκών στη βόσκηση.Από τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι : α) Η θρεπτική ιστορία και η συγκέντρωση των θρεπτικών αλάτων στο μέσο καλλιέργειας αποτελούν τις βασικότερες παραμέτρους που επηρεάζουν τη φωτοσύνθεση και αύξηση των μακροφυκών σε άριστες συνθήκες θερμοκρασίας και ακτινοβολίας, β)Οι μέγιστες τιμές του σχετικού ρυθμού αύξησης (ΣΡΑ) αποτελούν τον καλύτερο δείκτη της παραγωγικότητας των μακροφυκών, με βάση τον κύκλο ζωής τους και τη μορφολογία του θαλλού, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάταξη των μακροφυκών στις λειτουργικές ομάδες των Orfanidis et al. (2003). Στο είδος Cystoseira crinitophylla που χαρακτηρίζονται ως πολυετή είδη με χοντρό θαλλό παρατηρήθηκαν οι μικρότερες μέγιστες τιμές ΣΡΑ (βραδυαυξή), ενώ στα είδη Gracilaria gracilis (κυλινδρικό) και Porphyra rosengurttii (φυλλοειδές) που είναι γνωστά ως καιροσκοπικά (ταχυαυξή) με σύντομο κύκλο ζωής παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες μέγιστες τιμές του ΣΡΑ. Στο είδος Cystoseira compressa, που στη συγκεκριμένη εργασία το υλικό που εξετάστηκε προήρθε από πληθυσμό των ακτών του Θερμαϊκού Κόλπου, έδειξε μια ενδιάμεση συμπεριφορά που μάλλον δικαιολογεί την παρουσία του τόσο στις παρθένες όσο και στις μέτρια επιβαρυμένες περιοχές της Μεσογείου Θάλασσας, γ)Ο νέος δείκτης εγκλιματισμού (ΔΕ) που προτείνεται σε αυτή την εργασία μπορεί να ποσοτικοποιήσει την ικανότητα ή όχι ενός είδους να εγκλιματίζει τη φωτοσύνθεσή του στη συγκέντρωση του θρεπτικού μέσου και έτσι να συμβάλλει στην ταξινόμηση των ειδών σε λειτουργικές ομάδες. Στα είδη Gracilaria gracilis (κυλινδρικό) και Porphyra rosengurttii υπολογίστηκαν υψηλές τιμές ΔΕ, ενώ, αντίθετα, στα είδη του γένους Cystoseira χαμηλές και δ)Η αντοχή των μακροφυκών στη βόσκηση του εχινόδερμ