Ναύπλιο: ένας διαχρονικός τουριστικός προορισμός - Θηβαίος, Χρήστος (2015)
Η παρούσα έρευνα στοχεύει στην προσέγγιση και διερεύνηση διαφόρων τρόπων ώστε η πόλη του Ναυπλίου να προωθηθεί και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τουριστικά στο μέλλον. Αυτό θα γίνει με τη διερεύνηση των ακόλουθων ερωτημάτων που άπτονται της θεματολογίας του μάρκετινγκ όπως: ποίο είναι το προφίλ των επισκεπτών της πόλης, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και οι προτιμήσεις τους, αν ικανοποιούνται από το υπάρχον τουριστικό προϊόν της πόλης, ποια είναι η εικόνα (image) που προβάλλει η πόλη προς τους δυνητικούς επισκέπτες της, αλλά και ποια η πραγματική εικόνα που δημιουργείται μετά την επίσκεψη στο Ναύπλιο με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί το τουριστικό στίγμα της πόλης. Η μεθοδολογική προσέγγιση του θέματος έχει ως αφετηρία τη συλλογή στοιχειών και ερευνών για το παγκόσμιο και ελληνικό οικονομικό και τουριστικό περιβάλλον και έπεται μια έρευνα στη διεθνή βιβλιογραφία του marketing προορισμών (destination marketing) που επιχειρεί να βρει επιστημονικές απόψεις, ιδέες, και παραδείγματα που μπορούν να φανούν χρήσιμα στο «χτίσιμο» του τουριστικού προφίλ. Ακολουθεί παρουσίαση του Ναυπλίου και των παραμέτρων που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον, καθώς και ποιο είναι το τουριστικό παρόν της πόλης. Τέλος παρουσιάζονται τα δεδομένα που προέκυψαν από την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου καθώς και η βαθύτερη τους ανάλυση με στόχο να προβληθεί ένα πλαίσιο στρατηγικής το οποίο θα οδηγήσει σε επιλεγμένα βήματα τουριστικής ανάπτυξης της πόλης σύμφωνα με τα οικονομικά, κοινωνικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του και με βάση τη θέση της (positioning) που όπως θα καταδειχθεί θα πρέπει να καταλάβει στην τουριστική αγορά για να προσελκύσει το τουριστικό κοινό που θέλει αλλά και μπορεί να εξυπηρετήσει.