Ανασχεδιασμός επιχειρησιακών διαδικασιών: μελέτη περίπτωσης: το τμήμα κρατήσεων μιας ξενοδοχειακής μονάδας - Δανελάκης, Mιχαήλ - Γεώργιος (2015)
Ο ανασχεδιασμός επιχειρησιακών διαδικασιών εμφανίσθηκε στη διεθνή βιβλιογραφία στις αρχές του 1990, ως απάντηση στις αυξημένες απαιτήσεις και στη διαρκή αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.Ο αναχεδιασμός συνεπάγεται την αναθεώρηση του τρόπου που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις για πάνω από δύο αιώνες, σύμφωνα με την αρχή του καταμερισμού της εργασίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να οργανώσουν τη λειτουργία τους βάσει διαδικασιών.Ο ανασχεδιασμός επιχειρησιακών διαδικασιών ορίζεται ως η θεμελιώδης αναθεώρηση και ο ριζικός ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθούν σημντικές βελτιώσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως το κόστος, η ποιότητα και η ταχύτητα.Ο ρόλος της πληροφοριακής τεχνολογίας στον ανασχεδιασμό των επιχειρησιακών διαδικασιών είναι πολύ σημαντικός. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να αναπτύξουν πληροφοριακά συστήματα που θα στηρίξουν τη λειτουργία των διαδικασιών. Βέβαια η αλλαγή στα πληροφοριακά συστήματα της επιχείρησης δέν είναι ικανή να υποστηρίξει τη λειτουργία των διαδικασιών εάν δε συνοδευτεί με αλλαγή στη φύση της εργασίας και την κουλτούρα της επιχείρησης.Στη συνέχεια αναλύεται η προσπάθεια ανασχεδιασμού της διαδικασιάς των κρατήσεων ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων.