Διαχείριση κρίσεων στον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως: η περίπτωση της Ελλάδας - Πρέντος, Βασίλειος - Θωμάς (2015)
Η διαχείριση κρίσεων στον τουριστικό κλάδο είναι ένα σχετικά παρθένο αντικείμενο, με λιγοστή βιβλιογραφία και ακόμη λιγότερες έρευνες. Παρόλα αυτά θεωρήσαμε ότι η επιλογή της ως θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο να εξετάσει, μέσα από την όποια υπάρχουσα βιβλιογραφία και έρευνα καθώς και μέσω διαδυκτιακών τόπων, επίσημων και μη, το νόημα της έννοιας «κρίση» και το πως αυτή συνδυάζεται με τον τουρισμό. Βασικός επίσης σκοπός της εργασίας αυτής είναι να διαπιστώσουμε αν υπάρχει τρόπος να γίνει σωστή διαχείριση των κρίσεων που κατά καιρούς εμφανίζονται σε έναν προορισμό ή οικονομικό κυρίως τομέα της καθημερινότητας μας και πως μπορούν αυτές να ξεπεραστούν σύντομα και με όσο δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα για τον προορισμό / τομέα που έχει πληγεί από την κρίση. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, στο 1ο Κεφάλαιο, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της κρίσης, στο αντικείμενο της διαχείρισης κρίσεων και στη σύνδεση αυτών με τον τουριστικό τομέα. Στα επόμενα 2 κεφάλαια γίνεται μια προσπάθεια περαιτέρω ανάλυσης των κρίσεων και εξετάζονται τα σχέδια διαχείρισης κρίσεων όπως και τα διάφορα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση αυτής. Συνεχίζοντας στο επόμενο κομμάτι της παρούσας μελέτης, θεωρήσαμε σημαντικό να αναφερθούμε συνοπτικά στις πιο πρόσφατες διεθνείς τουριστικές κρίσεις και στο χειρισμό που έτυχαν από τους αρμόδιους φορείς των εκάστοτε χωρών. Πως εκδηλώθηκαν οι κρίσεις αυτές, τι επιπτώσεις είχαν στους μόνιμους κατοίκους, ποια μέτρα πάρθηκαν από τα αρμόδια όργανα, κρατικά κατά κύριο λόγω και εν τέλει τι αποτελέσματα είχαν τα μέτρα αυτά και αν οδήγησαν τους προορισμούς που επλήγησαν από κρίση σε μια ομαλή έξοδο από αυτή. Τελειώνοντας, αναφερθήκαμε ασφαλώς και στις πρόσφατες κρίσεις που έπληξαν τη χώρα μας, πως τις χειρίστηκαν οι αρμόδιοι φορείς και αν κρίθηκαν επιτυχημένοι οι χειρισμοί αυτοί, ενώ παρουσιάζεται ποιο εκτεταμένα και μια μελέτη περίπτωσης που αφορά το δυστύχημα του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στα ανοιχτά της Σαντορίνης η οποία αν και είναι ελλιπής σε στοιχεία, δίνει ευκαιρία για χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων της χώρας μας. Πολύ βασικό κομμάτι της εργασίας μας αποτελούν και τα αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαμε, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, σε 37 μεγάλης δυναμικότητας, κατά κύριο λόγο, ξενοδοχεία της Αθήνας, με θέμα τη διαχείριση κρίσεων και πώς οι επιφορτισμένοι με αυτό το κομμάτι φορείς τους λειτουργούν, δρουν κι ενημερώνονται.