Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στον ξενοδοχειακό τομέα: μελέτη περίπτωσης: Σάνη Α.Ε. και Παλλήνη Α.Ε. - Λειβαδιώτη, Γεωργία (2015)
Στο τουριστικό κύκλωμα αναμιγνύονται διαφορετικής φύσης επιχειρήσεις που όλες μαζί συμπληρώνουν και διαθέτουν το σύνθετο τουριστικό προϊόν. Κυρίαρχος τομέας των επιχειρήσεων αυτών είναι ο τομέας της φιλοξενίας που παρέχει το σημαντικότερο συστατικό του τουριστικού προϊόντος, αυτό της διαμονής σε συνδυασμό με ποικίλες άλλες δραστηριότητες. Στον τομέα της φιλοξενίας συγκαταλέγονται διαφορετικές κατηγορίες καταλυμάτων με τα ξενοδοχεία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση, διαφέρει από τις άλλες, όμως διοικεί και διοικείται από ανθρώπους όπως όλες οι άλλες. Ο ξενοδοχειακός τομέας είναι για πολλές χώρες πηγή εσόδων και για αυτόν το λόγο, οι ειδήμονες διεκδικούν μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, προβάλλοντας το πιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους, το οποίο μπορεί να αποκτηθεί με τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου τους. Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στον ξενοδοχειακό τομέα αποτέλεσε θέμα της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, στην οποία παρατίθενται οι λειτουργίες της σε θεωρητικό επίπεδο (προγραμματισμός, προσέλκυση, επιλογή, εκπαίδευση), ενώ στο πρακτικό μέρος γίνεται παρουσίαση συγκεκριμένης ξενοδοχειακής επιχείρησης με έμφαση σε μια από τις πιο δύσκολες λειτουργίες της, την υποκίνηση. Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την οικονομική πορεία της επιχείρησης. Ιδιαίτερα δε, στα ξενοδοχεία η οποιαδήποτε προώθηση και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών θα ήταν αδύνατη, αν το ανθρώπινο δυναμικό δεν αποδώσει στο έπακρο. Η επιτυχία μιας συνεχούς ικανοποιητικής απόδοσης και παραγωγής της εργατικής δύναμης έγκειται στη λειτουργία και τη συμβολή του τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ανάπτυξης. Λέξεις κλειδιά: Ξενοδοχειακός Τομέας, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποκίνηση