Δίκτυα τουριστικών επιχειρήσεων και η προβολή τους στο διαδίκτυο με τη μέθοδο της ερμηνευτικής: μελέτη περίπτωσης: ο νομός Δράμας - Τσιμητάκης, Εμμανουήλ (2015)
Στη σημερινή εποχή η τεχνολογική πρόοδος, και κυρίως το διαδίκτυο, έχει δώσει στους τουρίστες περισσότερες επιλογές, καθώς και πιο πολλές και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Κατά συνέπεια, οι τουρίστες έχουν πλέον διαφορετικές ανάγκες και οι επιθυμίες σε σχέση με το παρελθόν, επιζητώντας μεγαλύτερη ποικιλία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού δεν παύει να κυριαρχεί στην παγκόσμια τουριστική αγορά, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι τουρίστες αναζητούν νέες, πιο εμπλουτισμένες τουριστικές εμπειρίες. Ο τουριστικός κλάδος αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου τουρισμού. Στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης και του έντονου ανταγωνισμού, οι ΜΜΕ δραστηριοποιούνται σε ένα επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πολυεθνικές. Ένας τρόπος για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι τουριστικές ΜΜΕ είναι η δημιουργία δικτύων, τα οποία αποτελούν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεν χάνουν το χαρακτήρα τους μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά ενισχύονται μέσα από τη συλλογική δράση. Σκοπός ενός δικτύου είναι να δημιουργήσει ένα συνεργατικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η ατομικότητα ενισχύει την ομάδα, χωρίς ποτέ να υποσκελίζεται. Η μελέτη περίπτωσης της παρούσας εργασίας εστιάζει στο δίκτυο τουριστικών επιχειρήσεων του νομού Δράμας, το οποίο αποτελείται από 18 ΜΜΕ που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό: την είσοδο του νομού στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Ο νομός Δράμας αποτελεί έναν αναδυόμενο τουριστικό προορισμό με πολύ αξιόλογους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, ο οποίος, όμως, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας. Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητη η δημιουργία μιας μη ανταλλάξιμης τουριστικής ταυτότητας, ενός ολιστικού τουριστικού προϊόντος και η προβολή του νομού, όχι ως ένα κοινό τουριστικό προϊόν, αλλά ως μία νέα τουριστική εμπειρία. Πρωταρχικός στόχος του δικτύου τουριστικών επιχειρήσεων είναι η αποτελεσματική προβολή και αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νομού και η προσέλκυση τουριστικών ροών οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην οικονομική, κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη του νομού Δράμας, αλλά και να συμβάλλουν καθοριστικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του δικτύου. Το πιο σημαντικό μέσο προβολής του δικτύου τουριστικών επιχειρήσεων του νομού Δράμας είναι η ιστοσελίδα του, η οποία δεν αποτελεί, απλά, έναν ολοκληρωμένο τουριστικό οδηγό σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά το μέσο με το οποίο οι δυνητικοί επισκέπτες έρχονται σε πρώτη επαφή με το ολιστικό τουριστικό προϊόν του νομού. Επιπλέον, τους δίνεται η δυνατότητα να συνθέσουν οι ίδιοι το τουριστικό πακέτο που επιθυμούν, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις τους. Τέλος, το σύνολο των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα αποδίδεται σύμφωνα με τη μέθοδο της ερμηνευτικής, η οποία χαρακτηρίζεται ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεταδίδονται τα πιο σημαντικά μηνύματα στη γλώσσα του επισκέπτη, χωρίς περιττές πληροφορίες οι οποίες δεν του προκαλούν το ενδιαφέρον.