Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας Αττικής - Ψιμούλης, Μόσχος (2015)
Η Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων είναι ένας από τους σημαντικότερους επιστημονικούς κλάδους της διοίκησης των επιχειρήσεων. Οι άνθρωποι – εργαζόμενοι αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία ενός οργανισμού. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων περιλαμβάνουν ξεχωριστό τμήμα διοίκησης ανθρώπινων πόρων, το οποίο έχει ως αντικείμενο εργασίας ένα σύνολο λειτουργιών. Στη διπλωματική εργασία, αρχικά θα γίνει αναφορά στη θεωρία και το περιεχόμενο της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων και έπειτα στο έργο του συγκεκριμένου τμήματος. Πιο συγκεκριμένα, θα μελετηθεί η ανάλυση και περιγραφή των θέσεων εργασίας, η προσέλκυση και τελική επιλογή των υποψηφίων, ο προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού και τέλος η αξιολόγηση των ήδη εργαζομένων. Στη δεύτερη ενότητα εξετάζεται η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ως επένδυση στο προσωπικό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση, με την προσέγγιση που γίνεται στα κεφάλαια, αποδεικνύεται ως μία από τις βασικές λειτουργίες του τμήματος διοίκησης ανθρωπίνων πόρων που έχει στόχο να βελτιώσει την επίδοσης της επιχείρησης.Στην τρίτη και τελευταία ενότητα παρουσιάζεται εκτενώς η έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα στα ξενοδοχεία της Περιφέρειας Αττικής για την εκπαίδευση του προσωπικού και τον θετικό αντίκτυπο που έχει στην ικανοποίηση των πελατών, στο συνολικό έργο της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων και πάνω από όλα στις οικονομικές επιδόσεις της τουριστικής επιχείρησης σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο επίπεδο. Το σύνολο της διπλωματικής εργασίας και η έρευνα περιλαμβάνει στατιστική ανάλυση δεδομένων, παραδείγματα, διαγράμματα και πίνακες, ώστε να υπάρχει εκβάθυνση στα στοιχεία που αποτελούν τη λειτουργία της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων και κατ’ επέκταση της τουριστικής επιχείρησης.