Σχεδιασμός παρατηρητηρίου τουρισμού στο Νομό Πιερίας: μελέτη στα ξενοδοχεία του νομού - Νατσιοπούλου, Δανάη (2015)
Κεντρική ιδέα της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η καταγραφή των στοιχείων που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν της Πιερίας, η εκτίμηση των σχετικών τουριστικών μεγεθών και η ανάλυσή τους, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την τουριστική ζήτηση και τις προοπτικές του κλάδου στο μέλλον. Μέσα από βιβλιογραφική έρευνα έγινε συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που συμπληρώνουν το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας και αφορούν ζητήματα όπως η ευαισθησία των παράκτιων περιοχών και η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας μέσα σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας. Μετά από μια αναλυτική περιγραφή των τουριστικών πόρων της Πιερίας και των στοιχείων που αφορούν την τουριστική προσφορά, εκπονήθηκε πρωτογενής έρευνα με τη διανομή και συμπλήρωση ερωτηματολογίων που απευθύνονταν σε τουρίστες που επισκέφθηκαν την Πιερία μέσα στο καλοκαίρι του 2014, αλλά και με την εκπόνηση προφορικών συνεντεύξεων με φορείς του τουρισμού και στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου της περιοχής. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων βοήθησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την κατάσταση και τις προοπτικές του τουρισμού στον Νομό Πιερίας.