Η χωρική διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα - Κοσμίδου, Δάφνη - Ευστάθιος (2015)
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων σαράντα χρόνων οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, με σημαντικότερους την αλματώδη εξέλιξη των μέσων μεταφοράς, την αύξηση του εισοδήματος και την εντεινόμενη ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών για ελεύθερο χρόνο και αναψυχή. Σε αυτά τα πλαίσια, ο τουρισμός ως πολυσύνθετο φαινόμενο, αποτελεί τομέα προτερεαιότητας για τη χάραξη πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.Η παρούσα εργασία περιγράφει, εξετάζει και αναλύει τη χωρική διάσταση του τουρισμού στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η κριτική προσέγγιση στηρίζεται στην ήδη υπάρχουσα έρευνα των επιστημόνων, που επικεντρώθηκαν στην περιβαλλοντική διάσταση του τουρισμού και εισήγαγαν την έννοια της φέρουσας ικανότητας για τουριστική ανάπτυξη. Η έννοια αυτή, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την περιβαλλοντική διαχείριση του τουρισμού όχι μόνο για τις περιοχές που βρίσκονται στη φάση της ανακάλυψης και απογείωσης, αλλά και για τις κορεσμένες περιοχές. Με άλλα λόγια, ο προσδιορισμός της φέρουσας ικανότητας αναζητά τα επίπεδα εκείνα της ανθρώπινης δραστηριότητας - όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη- που δύνανται να συνυπάρχουν αρμονικά με τους περιβαλλοντικούς πόρους (κοινωνικό, πολιτιστικό, φυσικό και δομημένο περιβάλλον). Επιπλέον, η εργασία αυτή προτείνει μερικές εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης που θα αποσυμφορήσουν τους κορεσμένους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, χωρικά εντοπισμένους στην παράκτια ζώνη της.