Εικονική πραγματικότητα και τουρισμός - Σπέρτου, Αναστασία (2015)
Η είσοδος των Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στον τομέα του Τουρισμού είναι γεγονός εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ένα καινούριο και ανεξερεύνητο πεδίο αποτελεί η σχέση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας και στον ευρύτερο Τουριστικό Τομέα. Η εικονική πραγματικότητα μέσω των συστημάτων και των τεχνολογιών που χρησιμοποιεί μπορεί να συμβάλει στην προώθηση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος σε αρκετούς τομείς. Σημαντική είναι η παρουσία της εικονικής πραγματικότητας και στον τομέα του πολιτισμικού τουρισμού, και ιδιαίτερα στο μουσειακό χώρο καθώς η νέα γενιά μουσείων στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή του κοινού. Στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο πρώτος πολιτιστικός χώρος που διαθέτει τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.