Απόδοση τουριστικών καταλυμάτων μέσω των επενδυτικών κινήτρων: η περίπτωση της Λέσβου - Μυλωνάδη, Γεωργία-Εριέττα (2015)
Η εν λόγω διπλωματική εργασία, προσεγγίζει το θέμα της απόδοσης των τουριστικών καταλυμάτων μέσω των επενδυτικών κινήτρων.Προσπαθεί να προσεγγίσει και να αξιολογήσει τη δυνατότητα, που δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις να επενδύσουν χρηματικά κεφάλαια με τη σύμπραξη όμως του κράτους. Αυτό πραγματοποιείται μέσω των κρατικών επενδυτικών κινήτρων και των πακέτων στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερευνάται το κατά πόσο οι επιχορηγήσεις έχουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα για τις ίδιες τις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία.Η έρευνα στηρίχθηκε στην ανάπτυξη και αξιολόγηση αριθμοδεικτών και συγχρόνως σε πρωτογενή έρευνα πεδίου. Υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στο νησί της Λέσβου, που ερευνήθηκαν μέσα από ερωτηματολόγιο.Βασικός στόχος της έρευνας είναι να εκθέσουμε την εικόνα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και να αξιολογήσουμε με τη χρήση των αριθμοδεικτών αν επηρέασαν θετικά ή αρνητικά τα οικονομικά τους στοιχεία, καθώς και τον αντίκτυπο, που είχαν σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Οι παράγοντες, που επηρεάζουν τους αριθμοδείκτες, σχετίζονται με τις πωλήσεις, τα κέρδη, τα έσοδα – έξοδα των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά παράλληλα και με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, τις αφίξεις τουριστών και το απασχολούμενο προσωπικό.Στην παρούσα εργασία αναπτύσσονται και αναλύονται έννοιες και στοιχεία, που συμβάλλουν στην κατανόηση της σημασίας, που έχουν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη μιας οικονομίας. Αναλύονται έννοιες όπως βιώσιμη ανάπτυξη, επενδυτικά κίνητρα, τα είδη των εταιρειών και η σημασία των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία.