Χρήσεις γης και συγκρούσεις: περίπτωση μελέτης: οι συγκρούσεις μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης και της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Κιμώλου Κυκλάδων - Καλούδη, Βερόνικα (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στις χρήσεις γης και τις συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ αυτών στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.Οι κατηγορίες των χρήσεων γης είναι αρκετές, με την τουριστική ανάπτυξη να είναι μία από αυτές. Το παρόν κείμενο, επικεντρώνεται στη χρήση της γης και στις συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ της τουριστικής και της εξορυκτικής δραστηριότητας με περίπτωση μελέτης την νήσο Κίμωλο η οποία ανήκει στο νότιο Αιγαίο.Στα κεφάλαια που ακολουθούν αναλύονται, η έννοια των χρήσεων γης και παρατίθενται αναλυτικά οι κατηγορίες των χρήσεων γης που υφίστανται στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, εξετάζεται η πορεία της τουριστικής ανάπτυξης στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, και αναλύονται οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η τουριστική δραστηριότητα στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Αναλύονται οι διαφορετικές κατηγορίες των ορυκτών, η μεταλλευτική νομοθεσία, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνεται η χωροθέτηση των λατομικών περιοχών σύμφωνα με τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης, το τι συμβαίνει με τις προστατευόμενες περιοχές όπου υφίσταται εξορυκτική δραστηριότητα. Στη συνέχεια γίνεται η εστίαση στις χρήσεις γης που συμβαίνουν στην Κίμωλο των Κυκλάδων από την τουριστική ανάπτυξη και την εξορυκτική δραστηριότητα. Στο 5ο κεφάλαιο κεφάλαιο καταγράφεται η συνολική ερευνητική διαδικασία που ακολουθήθηκε, προκειμένου να βγουν τα συμπεράσματα και τέλος, στο 6ο κεφάλαιο, προτείνονται οι πολιτικές ως προς την τουριστική ανάπτυξη και την εξορυκτική δραστηριότητα που θα έπρεπε να ακολουθηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της περιοχής και να μειωθούν όσο είναι εφικτό οι συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων.