Συμβολή στη μελέτη των ηφαιστειακών κέντρων, την αλληλουχία και τη χωρική κατανομή των ηφαιστειακών σχηματισμών της νήσου Λέσβου με τη χρήση γεωλογικών και γεωμορφολογικών κριτηρίων - Γρημπυλάκος, Γεώργιος (2015)
Η παρούσα εργασία συμβάλει στη μελέτη των ηφαιστειακών κέντρων και στη χωρική κατανομή και αλληλουχία των Μειοκαινικών ηφαιστειακών σχηματισμών της Λέσβου. Απώτερος στόχος είναι ο προσδιορισμός, του αριθμού των ηφαιστειακών επεισοδίων που οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Η νήσος Λέσβος καλύπτεται κατά τα δύο τρίτα από ηφαιστειακά πετρώματα. Η προέλευση αυτών των πετρωμάτων οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής του βορειοανατολικού Αιγαίου κατά την περίοδο του κάτω Μειοκαίνου. Τα κύρια ηφαιστειακά κέντρα που εντοπίζονται στο νησί είναι τέσσερα, του Λεπέτυμνου, της Βατούσας, της Ανεμώτιας και της Άγρας. Τα ηφαιστειακά πετρώματα διαχωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες, τις ροές λάβας με του ιγνιμβρίτες και τους πυροκλαστικούς σχηματισμούς. Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησε στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Οι απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται εντός πυροκλαστικών σχηματισμών. Αρχικά έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση ερευνητικών εργασιών και εκθέσεων του ΜΦΙΑΔΛ αλλά και δημοσιευμένων εργασιών άλλων φορέων. Στη συνέχεια ο ερευνητής συμμετείχε σε εργασίες αναγνώρισης και καταγραφής των ηφαιστειακών σχηματισμών και των απολιθωμάτων σε ήδη γνωστές απολιθωματοφόρες θέσεις. Έπειτα έγιναν ανασκαφικές εργασίες σε νέες θέσεις και δημιουργήθηκαν τα αντίστοιχα στρωματογραφικά προφίλ για κάθε μία από αυτές. Ακολούθησε γεωλογική έρευνα στις ενδιάμεσες περιοχές και παρήχθησαν στρωματογραφικές τομές. Στη συνέχεια έγινε στρωματογραφική συσχέτιση των σχηματισμών και των θέσεων βάση των γεωλογικών και γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών τους. Τέλος έγινε εκτίμηση για τον αριθμό των ηφαιστειακών επεισοδίων που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, και δημιουργήθηκε ένα γενικότερο στρωματογραφικό προφίλ για την ευρύτερη περιοχή μελέτης.