Μετανάστευση και κράτηση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών Μυτιλήνης - Κουκουρίκη, Χριστίνα - Κωνσταντίνος (2015)
Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι κρατούνται στα σύνορα της Ελλάδας κάθε χρόνο γιατί εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Ένα από τα Κέντρα Κράτησης για αυτό το σκοπό βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, στο νησί της Λέσβου. Αυτή η εργασία επιχειρεί να αναλύσει όλες τις διαστάσεις της λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών και Προσφύγων Μυτιλήνης. Επίσης προσπαθεί να διερευνήσει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία των ατόμων που κρατούνται. Με λίγα λόγια, την συναισθηματική και ψυχολογική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια της κράτησης. Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των ημι- δομημένων συνεντεύξεων με μετανάστες και αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο Κέντρο, με εθελοντές και υπαλλήλους των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διοίκηση και οργάνωση του Κέντρου. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η κλειστή και ακατάλληλη δομή του Κέντρου να στεγάσει ανθρώπους έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχο-σωματική υγεία των προσφύγων και μεταναστών. Συμπερασματικά, η πολιτική της κράτησης σε Κέντρα στα σύνορα εγείρει ζητήματα σχετικά με την έλλειψη υποδομών υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, με την ανεπάρκεια των τοπικών δημόσιων φορέων στην διοικητική διαχείριση του Κέντρου, με τους περιορισμούς της συμμετοχής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των εθελοντών, με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, η κράτηση στα Κέντρα των συνόρων συνεπάγεται την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελευθερία, στη νομιμότητα, στη διαφορετικότητα και στην ισότητα ευκαιριών στην υγεία, την εργασία και την εκπαίδευση.