Επίδραση κατακερματισμού τοπίου στο ενδιαίτημα της αρκούδας με χρήση τηλεπισκόπισης και συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών - Αποστόλου, Αναστάσιος - Φωκίων (2015)
Η εξέλιξη του ανθρώπου και η συνεχής εξάπλωσή του δεν συμβαίνουν χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα. Η αναγκαία γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών οδηγεί στην απαίτηση για συνεχή εξάπλωση και βελτίωση των δικτύων συγκοινωνίας με την προσθήκη νέων οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών γραμμών. Η επιρροή ειδικά των οδικών αξόνων εμφανίζεται με διάφορους τρόπους στο φυσικό περιβάλλον, με την πανίδα και συγκεκριμένα τα μεγάλα θηλαστικά να αποτελούν έναν από τους αποδέκτες των αρνητικών επιπτώσεων. Οι αρνητικές επιπτώσεις εμφανίζονται στον πληθυσμό του εκάστοτε είδους ζώου είτε άμεσα μέσω των θανάτων που προκαλούνται από τη σύγκρουση με διερχόμενα οχήματα, είτε έμμεσα εξαιτίας του κατακερματισμού του ενδιαιτήματος και των μακροπρόθεσμων συνεπειών του. Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στις αρνητικές επιπτώσεις της Εγνατίας οδού στον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και συγκεκριμένα στο τμήμα Παναγία - Γρεβενά. Σε πρώτο βήμα ερευνάται η καταλληλότητα της περιοχής να αποτελέσει ενδιαίτημα για την καφέ αρκούδα, με τη χρήση πολυκριτηριακής ανάλυσης. Για την πολυκριτηριακή ανάλυση χρησιμοποιήθηκε ένα σύνολο επτά κριτηρίων, τα οποία στο σύνολό τους περιγράφουν τις προτιμήσεις όσον αφορά την εδαφική κάλυψη, τις διατροφικές συνήθειες και ανάγκες, την αλληλεπίδραση με τους οικισμούς και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο κατάλληλος συνδυασμός των κριτηρίων με τη χρήση διαφορετικής βαρύτητας για κάθε ένα από αυτά έδωσε μία βαθμολογημένη επιφάνεια στην οποία απεικονίζεται η καταλληλότητα ενδιαιτήματος για την καφέ αρκούδα. Σε επόμενο βήμα, εξετάζεται ο κατακερματισμός που επιδέχεται το ενδιαίτημα της καφέ αρκούδας με τη χρήση κατάλληλων δεικτών, ο οποίος μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στηm καφέ αρκούδα.. Σε τελικό στάδιο μοντελοποιήθηκε και μελετήθηκε η διακύμανση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας και η επιρροή του οδικού άξονα σε αυτόν Από το σύνολο των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν γίνεται εμφανής ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα εξαιτίας του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα της Εγνατίας οδού. Η λήψη κατάλληλων μέτρων που θα επιτρέπει την ασφαλή διέλευση του οδικού άξονα και τη διατήρηση της "λειτουργικότητας" του ενδιαιτήματος κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση και εν τέλει ανάκαμψη της καφέ αρκούδας.