Σχεδιασμός και ανάπτυξη βάσης γεωγραφικών δεδομένων για τους υγροτόπους της Λέσβου - Κωστίδου, Ασημένια (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν ο εντοπισμός και η χαρτογράφηση όλων των υγροτόπων της Λέσβου. Συγκεντρώθηκαν χαρακτηριστικά των υγροτόπων με ή χωρίς χωρική διάσταση και χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας βάσης γεωγραφικών δεδομένων (Γεωβάση). Εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν 57 υγρότοποι. Από αυτούς, 5 υγρότοποι δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν σε άλλες προσπάθειες απογραφής. Περισσότεροι από τους μισούς υγροτόπους που καταγράφηκαν και χαρτογραφήθηκαν είναι μικροί (μικρότεροι από 5 ha). Ο εντοπισμός και η χαρτογράφηση των υγροτόπων αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διατήρηση τους. Η γεωβάση για τους υγροτόπους της Λέσβου που δημιουργήθηκε, αποτελεί ένα εργαλείο για την αποθήκευση, ενημέρωση, αναζήτηση και ανάκληση απογραφικών δεδομένων που περιγράφουν τη λεκάνη απορροής ενός υγροτόπου, τον ίδιο τον υγρότοπο, τα ενδιαιτήματα, τη χλωρίδα, την πανίδα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και πιέσεις, καθώς επίσης και άλλα αντικείμενα, όπως βιβλιογραφία. Παρουσιάζεται παράδειγμα αξιοποίησης της γεωβάσης. Η παρούσα γεωβάση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα πλαίσια προσπαθειών διαχείρισης των υγροτόπων της Λέσβου.