Κατολισθητικά φαινόμενα της Λέσβου (εκδήλωση φαινομένου, ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, αντιμετώπιση επιπτώσεων) - Χατζή, Ευστρατία - Βασίλειος (2015)
Οι κατολισθήσεις ανήκουν στις σπουδαιότερες φυσικές καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη μας. Με την συνεχή αύξηση του πληθυσμού, την επέκταση και την δημιουργία νέων αστικών κέντρων, παρατηρήθηκε αύξηση των φαινομένων αστάθειας στα πρανή και γενικά στο υπέδαφος αρκετών περιοχών. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έρχεται αντιμέτωπη συχνά με αυτό το φαινόμενο. Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου ποικίλλουν, από υλικές ζημιές μέχρι και σε απώλειες ανθρώπων και ζώων. Λόγω της έντονης γεωμορφολογίας της , της λιθολογικής της σύστασης, της έντονης διάβρωσης και των συχνών βροχοπτώσεων οι κατολισθήσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη Λέσβο. Αυτή η μελέτη αναφέρεται στον όρο της κατολίσθησης, στην ανάλυση και στη κατανόηση του, τα μέτρα αποκατάστασης και οι προληπτικοί μηχανισμοί από τις επιπτώσεις του φαινομένου της κατολίσθησης. Τη συνέχεια γίνεται ανάλυση των κατολισθήσεων που εκδηλώθηκαν στη Λέσβο, για τη περίοδο 1984 έως 2011. Δημιουργήθηκαν χάρτες όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο εκτίμησης, της εμφάνισης ή μη κατολίσθησης σε διαφορές περιοχές της Λέσβου.