Μελέτη ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο κύριο οδικό δίκτυο της Λέσβου - Ναούμ, Ισμήνη - Ελευθέριος (2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεκπεραίωσης του κύκλου σπουδών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γεωγραφία και Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική στην Ανθρωπογεωγραφία και στο Σχεδιασμό του Χώρου» του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται η εργασία είναι η κατασκευή μιας βάσης δεδομένων που θα αφορά στο κομματι των κυκλοφοριακών συνδέσεων (κόμβων) που έχουν δημιουργηθεί στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Λέσβου από την περίοδο 1979 έως και το 2010, στη συνέχεια να οπτικοποιηθούν ωστε να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης και τέλος να γίνει όσο είναι δυνατόν μελέτη και ανάλυση τους με βάση κυρίως τον τόπο εγκατάστασής τους, τη χρονική περίοδο και τον τύπο δραστηριότητας που αυτές αντιπροσωπεύουν.Η μελέτη και ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με διαγραμματική απεικόνιση τους ανά δεκαετία, τύπο δραστηριότητας και οδό στην οποία ανήκουν βγάζοντας σημαντικά συμπεράσματα. Ενώ η χρήση ενός νέου εργαλείου με το όνομα SANET στη χωρική ανάλυση κατά μήκος των δικτύων ανοίγει νέες προοπτικές. Τέλος η παραπάνω μελέτη οδήγησε στην εξαγωγή κάποιων σημαντικών συμπερασμάτων όπως θα δούμε στη συνέχεια.