Ανάλυση της χωροχρονικής κατανομής επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στο Αιγαίο πέλαγος με τη χρήση δεδομένων του αισθητήρα Modis Aqua - Ντεγιάννη, Κωνσταντίνα - Θεόδωρος (2015)
Με το πέρασμα των ετών και με την εξέλιξη της επιστήμης της Ωκεανογραφίας κρίθηκε αναγκαία η ταυτόχρονη παρακολούθηση των φαινομένων και των συνθηκών του ωκεανού για ευρείες περιοχές μελέτης και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Τηλεπισκόπηση είναι αρκετά διαδεδομένη στην επιστήμη της Ωκεανογραφίας για τη μελέτη ενός φαινομένου σε ευρείες περιοχές μελέτης και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα από τα θαλάσσια φαινόμενα που μελετώνται με τη βοήθεια της Τηλεπισκόπησης είναι η Επιφανειακή Θερμοκρασία της Θάλασσας (ΕΘΘ), η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη μίας πληθώρας περιβαλλοντικών μελετών όπως: α) η μελέτη των κλιματικών αλλαγών, β) η μελέτη της μεταβολής των κυρίαρχων προτύπων της ωκεάνιας κυκλοφορίας, γ) η εύρεση σημειακών πηγών ρύπανσης, δ) η εύρεση θερμών πηγών ε) η διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, στ) η μελέτη αναβλύσεων (upwelling) και καταβυθίσεων (down-welling) υδάτινων μαζών κ.ά. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η χωροχρονική διακύμανση της ΕΘΘ στο Αιγαίο πέλαγος. Η μελέτη της χωροχρονικής διακύμανσης πραγματοποιήθηκε σε μία χρονοσειρά μέσων μηνιαίων εικόνων ΕΘΘ. Οι μέσες μηνιαίες τιμές ΕΘΘ προήλθαν από τη σύνθεση ημερήσιων δορυφορικών εικόνων ΕΘΘ του αισθητήρα Modis/ Aqua. Συγκεκριμένα, για το έτος 2010 χρησιμοποιήθηκαν 163 δορυφορικές εικόνες και για τα έτη 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 και 2003 χρησιμοποιήθηκαν οι 147, 181, 172, 172, 165, 151 και 172 δορυφορικές εικόνες αντίστοιχα. Τα αρχικά δεδομένα του αισθητήρα Modis / Aqua, που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν επιπέδου 2 και παρέχονται δωρεάν από τη NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της. Το αποτέλεσμα της σύνθεσης των ημερήσιων δορυφορικών εικόνων σε μηνιαίες ήταν: 96 μηνιαίες εικόνες ΕΘΘ, στις οποίες μελετήθηκε η χωροχρονική διακύμανση της ΕΘΘ με τη χρήση της Ανάλυσης Εμπειρικής Ορθογώνιας Συνάρτησης (ΑΕΟΣ). Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από ΑΕΟΣ ήταν δύο κύριες τάσεις. Η πρώτη κύρια τάση εμφανίζει τη μεταβολή της ΕΘΘ από βορρά προς νότο, πιθανότατα εξαιτίας της διακύμανσης των μετεωρολογικών συνθηκών της ατμόσφαιρας. Η δεύτερη κύρια τάση εμφανίζει τη μεταβολή της ΕΘΘ από ανατολή προς δύση, πιθανότατα εξαιτίας των ετήσιων ανέμων (μελτέμια) που φυσούν στην περιοχή.