Γεωστατιστική μελέτη της συμμεταβολής της χλωροφύλλης και της επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας από δορυφορικές εικόνες - Μιχελακάκη, Μαρία - Ιωάννης (2015)
Η μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος θεωρείται πολύ σημαντική για την ακόλουθη μελέτη άλλων θεμάτων όπως είναι η αλιεία και η διατήρηση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται μια γεωστατιστική μέθοδος η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα της μεθόδου EOF και στη συνέχεια στην κατασκευή βαριογραμμάτων και cross-correlograms για τη μελέτη φαινομένων όπως είναι η πρωτογενής παραγωγικότητα, η ωκεάνια κυκλοφορία και η κλιματική αλλαγή, βασιζόμενη στη συνδιαστική μελέτη δύο θαλάσσιων παραμέτρων που μεταβάλλονται στο χώρο και στο χρόνο. Οι παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν στην εν λόγω εργασία ήταν η Chl-a (χλωροφύλλη α) και η SST (επιφανειακή θερμοκρασία θάλασσας) και η περιοχή μελέτης ήταν το Βόρειο Αιγαίο. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μηνιαία δορυφορικά δεδομένα των ετών 1998 και 1999 και προήλθαν από τους δορυφορικούς δέκτες SeaWIFs (όσον αφορά τα δεδομένα της χλωροφύλλης α) και AVHRR (όσον αφορά στα δεδομένα της επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας). Επιπρόσθετα, η μέθοδος EOF χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή της κύριας πληροφορίας από το μεγάλο αυτό σετ δορυφορικών δεδομένων. Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ArcMap για τη δημιουργία και παρουσίαση όλων των θεματικών χαρτών και το MATLAB για τον υπολογισμό της EOF και της δημιουργίας των βαριογραμμάτων και των cross-correlograms καθώς και των παραμέτρων των μοντέλων τους. Όλα τα αποτελέσματα που προέκυψαν, αποκάλυψαν τις κύριες χωρικές και χρονικές παραμέτρους που κυριαρχούν στην περιοχή μελέτης, την ισχυρή τάση που επικρατεί και στις δύο παραμέτρους καθώς και την αρνητική συσχέτιση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο παραμέτρους αν αφαιρεθεί η ισχυρή τάση που επικρατεί.