Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Βάσης Γεωγραφικών Δεδομένων για τη Διαχείριση Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών στον Αστικό και Περιαστικό Χώρο - Κρυστάλ, Ίρινα (2015)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή διεκπεραιώθηκε στα πλαίσια ολοκλήρωσης του κύκλου σπουδών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωγραφία και Εφαρμοσμένη Πληροφορική στη Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος και Κινδύνων» του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το αντικείμενο της εργασίας έγκειται στη διερεύνηση των απαιτήσεων για την ανάπτυξη μιας Βάσης Γεωγραφικών Δεδομένων που θα συμβάλει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης φυσικών κινδύνων, σε επίπεδο ενός αστικού και περιαστικού ιστού. Η ανάγκη αναζήτησης βέλτιστης προσέγγισης στη διαχείριση κινδύνου φυσικών καταστροφών, μέσω συνεχών εξελίξεων της τεχνολογίας, οδήγησε στη διαμόρφωση μιας μεθοδολογίας βασισμένης στη χρήση εργαλείων γεωπληροφορικής και διαδικτύου. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα συγκεκριμένα εργαλεία βρίσκουν μεγάλη απήχηση στους τομείς διαχείρισης κινδύνων, καθώς δίνουν τη δυνατότητα χειρισμού μεγάλου όγκου δεδομένων. Από την άλλη, οι χωρικές υπηρεσίες διαδικτύου επιτρέπουν την αποτελεσματική διάθεση της χωρικής πληροφορίας, γεγονός που συμβάλλει στον ορθολογικό σχεδιασμό διαμέσου κοινής χρήσης των δεδομένων.