Χωροθέτηση αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στη νήσο Λέσβο με τη χρήση μεθόδων Γεωπληροφορικής - Παπαδημητρίου, Κυριακή (2015)
Σκοπός των μετεωρολογικών μετρήσεων είναι η συγκέντρωση πληροφοριών για τη συμπεριφορά της ατμόσφαιρας, ώστε να υπάρχει καλύτερη γνώση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών και την πρόβλεψη του καιρού. Για τη συγκέντρωση αντικειμενικών και χαρακτηριστικών πληροφοριών που είναι σημαντικές για την εξαγωγή των καιρικών και κλιματικών συνθηκών, αλλά και για την πρόγνωση του καιρού, κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση των μετεωρολογικών σταθμών σε κατάλληλα σημεία βάσει γενικών κριτηρίων που υπάρχουν. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την επιλογή θέσεων εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών στη νήσο Λέσβο με τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών. Στο νησί υπάρχουν ήδη τέσσερις εγκατεστημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί, οι θέσεις των οποίων επιλέχθηκαν μετά από επιτόπια έρευνα ομάδας του εργαστηρίου Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι θέσεις των σταθμών αυτών επιλέχθηκαν μετά από επιτόπια έρευνα, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήμα. Η παρούσα εργασία εξετάζει τη δυνατότητα επιλογής θέσεων εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών με τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά σε γεωγραφικές εφαρμογές τόσο στην έρευνα όσο και σε διαχειριστικές μελέτες, εξοικονομώντας κόπο, χρόνο και χρήμα.