Χωρική ανάλυση των εμπορικών χρήσεων γης στο κέντρο της Μυτιλήνης για την περίοδο 1980-2000 - Κωνσταντινίδης, Κώστας (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, μελετάται το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης προκειμένου να διαπιστωθούν οι τάσεις και η υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την συγκέντρωση και αλλαγή των χρήσεων γης, τόσο χωρικά όσο και χρονικά. Συγκεκριμένα, έχει επιλεγεί ένα μόνο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης στο οποίο ουσιαστικά συγκεντρώνονται οι οικονομικές λειτουργίες (εμπόριο, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κτλ), και το οποίο χωρικά παρουσιάζει μια συνέχεια. Χρονικά, η μελέτη μας χωρίζετε σε δύο επιμέρους χρονικές περιόδους: i) την δεκαετία 1980-1990 και ii) την περίοδο 1990 έως και την εκπόνηση της εν λόγο διπλωματικής (2007). Ο λόγος που επιλέγει αυτός ο διαχωρισμός, έχει να κάνει με το γεγονός της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πόλη της Μυτιλήνης στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Επιπρόσθετα λοιπόν, θα μας απασχολήσει το κατά πόσο η εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πόλη της Μυτιλήνης επηρέασε την αλλαγή που συντελέστηκε στις χρήσεις γης στο κέντρο.Η βασική λοιπόν επιδίωξη μας είναι η καταγραφή και ανάλυση των χρήσεων γης στο κέντρο της Μυτιλήνης, μέσω μιας ολοκληρωμένης χωρικής και χρονικής προσέγγισης. Συγκεκριμένα θα γίνει έτσι μια προσπάθεια i)να δοθεί μια επαρκής εικόνα για το κέντρο της πόλης (γενικά), ii)να καταγραφούν πλήρως οι χρήσεις γης που βρίσκονται σε αυτό (και για τις δύο περιόδους που αναφέρθηκαν παραπάνω) και τελικώς iii)να αναλυθούν χωρικά και χρονικά.