Αποτελεσματικότητα δασοκομικών χειρισμών για τη μείωση κινδύνου πυρκαγιάς : η περίπτωση της χερσονήσου Αμαλής στη Λέσβο - Εμμανουηλίδου, Σοφία - Ευάγγελος (2015)
Στόχος της εργασίας είναι να ερευνήσει τον τρόπο που οι δασοκομικοί χειρισμοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνου από πυρκαγιά σε ένα δασικό περιβάλλον. Ποιοι είναι αυτοί οι δασοκομικοί χειρισμοί. Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με το δασικό οικοσύστημα που θα εφαρμοστούν. Ποια τα αποτελέσματα εφαρμογής τους.Η εργασία χωρίζεται σε δυο κομμάτια. Στο πρώτο κομμάτι, μέσα από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, αναλύουμε τους δασοκομικούς χειρισμούς σε καθεστώτα φωτιάς και την δυναμική τους μέσα στο δασικό οικοσύστημα. Στο δεύτερο κομμάτι επιχειρούμε την εφαρμογή δασοκομικών μέτρων, σε ένα πραγματικό δασικό οικοσύστημα πυκνού δάσους τραχείας πεύκης, στο νησί της Λέσβου.Αναπτύσσονται τρία σενάρια, τέσσερα μαζί με το σενάριο ελέγχου, που αποτελούνται από έναν συνδυασμό δασοκομικών μέτρων το κάθε ένα και στην συνέχεια τα σενάρια αυτά εφαρμόζονται στην περιοχή μελέτης που επιλέχθηκε.